Radicalii liberi sunt molecule înalt reactive cu un electron impar (sau „liber”) pe orbitalul extern, condiție de dezechilibru care transformă aceste molecule fragmentate în agenți foarte instabili și periculoși din punct de vedere biochimic pentru structurile corpului uman cu care intră în contact. Radicalii liberi din corpul nostru provin în primul rând de la procesele de oxidare derulate în organism pe fond de stres și stări emoționale negative, dar și de la toxinele de tot felul provenite din exterior și ajunse în corp pe diferite căi (alcool, tutun, medicamente, droguri, poluare, malnutriție). Compușii chimici complecși, cum sunt cei din structura ființei umane, dobândesc stabilitatea prin paritatea electronilor moleculelor.
De fiecare dată când un radical liber atacă o moleculă normală pentru a-i sustrage un electron, molecula își modifică în urma acestui proces structura și proprietățile chimice, transformându-se la rândul ei în radical liber.
Din acest moment, fiind dezechilibrată electrochimic, instabilă biochimic și extrem de reactivă, molecula organică transformată în radical liber caută să-și recapete stabilitatea prin sustragerea violentă a unui electron de la altă moleculă organică. Scăpată de sub control, reacția se perpetuează. O celulă umană mutilată în acest fel la nivel de atomi și molecule își pierde funcțiile de bază, transformându-se într-o sursă de radicali liberi gata să atace alte celule, denaturându-le și acestora funcțiile. Se generează treptat un lanț de reacții biochimice dăunătoare pentru organism, cu repercusiuni foarte grave în timp.
Antioxidanții încetinesc procesul de îmbătrânire
Antioxidanții sunt compuși naturali ce au posibilitatea de a neutraliza efectele mutante ale radicalilor liberi, stopând reacțiile de oxidare, degene-rare și malignizare a celulelor corpului nostru.
Recentele studii medicale au arătat că antioxidanții pot inactiva radicalii liberi și pot chiar stopa instalarea unor boli, având un rol important și în încetinirea procesului de îmbătrânire. Aceste preparate pe bază de substanțe nutritive și plante medicinale, atunci când sunt luate în doze suficiente și în combinații corecte, ajută organismul să se apere eficient de vătămările produse de acțiunea radicalilor liberi.
Doctorul Harman de la Universitatea Nebraska descrie activitatea radicalilor liberi ca pe un fel de „iradiere internă” care atacă și distruge fără cruțare celulele și țesuturile, provocând diverse simptome atribuite în mod obișnuit îmbătrânirii: zbârcirea pielii, pete pigmentare, cataractă, artrită, îngroșarea arterelor, boli de inimă, glaucom, boala Alzheimer, pierderea memoriei, apople-xie, senilitate, și mai ales cancer, ca stare degenerativă și de invalidare funcțională la nivel celular.
Îmbătrânirea este, prin urmare, nu un proces cronologic cauzat de trecerea timpului, ci mai curând un proces biologic degenerativ determinat de viteza cu care radicalii liberi își fac simțită prezența în organism, distrugând celulele, atacând țesuturile și afectând funcțiile vitale.