La Manilla, tot mai multe școli au creat grădini de zarzavaturi în curțile unde elevii ies în pauză, pentru a transmite copiilor obiceiuri alimentare sănătoase și a le permite celor săraci să se hrănească cum trebuie, într-o țară în care fast-food-urile se înmulțesc pe zi ce trece, informează AFP.
Legumele sunt folosite la pregătirea mesei de prânz a școlarilor. Cele care nu se consumă se vând, iar banii câștigați sunt destinați îmbunătățirii condițiilor de viață ale familiilor sărace. În lipsă de spațiu și de pământ, o parte din legume au fost cultivate în sticle de plastic ce atârnă de-a lungul zidurilor. âCopiii învață să se hrănească sănătos și implicăm și părinții pentru că dorim ca familiile să se dezvețe să mai mănânce la fast-foodâ, spune o directoare de școală. Proiectul, aplicat în câteva școli din Manilla la inițiativa Ministerului Educației, urmează să fie extins și la școli din provincie. Bucătăreasa – și nutriționista – unei școli spune că programul, lansat în 2010, începe să-și arate roadele. Au fost aleși 100 de copii care sufereau de malnutriție dintre cei 3 000 de elevi ai școlii și care au fost primii beneficiari ai recoltelor din grădina de zarzavat. La câteva luni de la începutul programului, âstatisticile arată că ei sunt mai sănătoși, se concentrează mai bine și au rezultate școlare mai buneâ, spune nutriționista.
***
Restaurantele fast-food sunt mai dese în Filipine chiar decât în Statele Unite. Principalele rețele americane și-au înmulțit unitățile, iar o firmă filipineză are cel puțin un restaurant în cel mai mic sat filipinez. Acasă, hrana principală rămâne orezul, însoțit însă de alimente prăjite sau înecate în ulei. Numărul cazurilor de hipertensiune și diabet este în creștere la adulții între 20 și 40 de ani. âÎn centrele comerciale se pot observa mulți copii prea grași și adulți obezi. Nu sunt obișnuiți să facă sport și să mănânce sănătosâ, spune un reprezentant al grupului farmaceutic Sanofi Aventis. În plus, este o problemă de natură culturală, bucătăria filipineză fiind foarte sărată, grasă și bogată în alimente dulci, care se servesc la numeroasle festivaluri organizate în țară, adaugă acesta. Un raport anual asupra nutriției, elaborat de guvern în 2009, arată că 27% dintre adulți sunt supraponderali și că 25% suferă de hipertensiune. Sunt însă cifre mult sub situația reală, pentru că mulți filipinezi nu merg la doctor și nu știu că au hipertensiune.