Senatorii și deputații își reiau activitatea, astăzi, când se deschide prima sesiune parlamentară ordinară a acestui an cu ședințe de plen ale fiecăreia dintre cele două Camere ale Parlamentului.
Conform procedurilor parlamentare, sesiunea va debuta atât la Senat, cât și la Camera Deputaților cu alegerea noilor structuri de conducere – Birourile Permanente, excepție făcând președinții.
Funcțiile din Biroul Permanent și cele de la conducerea comisiilor se negociază, pe baza algoritmului politic, la începutul legislaturii, partidele urmând să-și nominalizeze reprezentanții pentru acestea la începutul fiecărei sesiuni.
Însă, în urma modificărilor apărute în structura politică a Parlamentului și a apariției deciziei Curții Constituționale care recunoaște existența grupului de deputați independenți și dreptul acestora la funcții în structurile de conducere, alegerea noilor Birouri Permanente nu se anunță a mai fi o formalitate.
Liderul senatorilor independenți, Åerban Mihăilescu, a anunțat, la sfârșitul sesiunii parlamentare trecute, că va solicita o renegociere a tuturor funcțiilor din structurile Senatului, folosind ca precedent respectiva decizie a Curții Constituționale.
Senatorul PSD Ioan Chelaru a fost desemnat, luni, în cadrul ședinței de grup a social-democraților, pentru funcția de vicepreședinte al Senatului. Funcția de vicepreședinte al Senatului, care a fost ocupată de senatorul PC Dan Voiculescu, a revenit PSD după ruperea alianței dintre social-democrați și conservatori și constituirea la tribunal a noii Alianțe de Centru-Dreapta PNL-PC.
Totodată, președintele PNL, Crin Antonescu, a anunțat, luni, după ședința grupurilor parlamentare PNL-PC, că funcția de vicepreședinte al Senatului care i-a aparținut și la care a renunțat în campania electorală, va fi preluată acum de senatorul PC Dan Voiculescu.
Nu în ultimul rând, de-putații democrat-liberali au decis luni ca Mircea Toader să își mențină funcția de lider al grupului PDL din Cameră.
În ceea ce privește procesul legislativ, pentru senatori, o mare „restanță” a rămas validarea membrilor Consiliului Superior al Ma-gistraturii, după ce hotărârile prin care, în decembrie, a fost numit noul CSM au fost anulate de Curtea Constituțională.
Totodată, un proiect le-gislativ de importanță majoră pe care Senatul îl va avea în dezbatere va fi cel al legii de aplicare a noului Codul Penal, aflat în lucru la comisia juridică.