Înaintarea în vârstă nu le chinuie doar pe femei. De la 45 de ani înainte, „forma” bărbaților începe să scadă vizibil și simțitor. Denumirea de „climacterium virile” (climacterium masculin) poate fi găsită în toate tratatele de medicină.
Există bărbați ale căror testicule nu mai produc decât o cantitate foarte mică de testosteron (hormon masculin) atunci când țesutul acestora a fost vătămat sau distrus. Cauzele pot fi: un eventual accident sau o inflamație (de exemplu, după infectarea cu viruși). În aceste cazuri, bărbații intră într-un veritabil climacteriu, diminuarea cantității de hormoni atrăgând după sine o serie întreagă de neajunsuri: dereglări de potență, afecțiuni cardiace, performanțe profesionale reduse etc. În ce-i privește pe bărbații sănătoși, la o vârstă mai înaintată cantitatea de testosteron se diminuează și la ei, dar în măsură foarte mică.
Această fază nu poate fi în niciun caz comparată cu menopauza femeilor, ai căror hormoni dispar în mod natural. La menopauză, femeile intră într-un „gol” hormonal. Cantitatea de estrogeni (produși de orga-nism) se reduce de la 80-90% la doar 5-10%.
La bărbați, nivelul testosteronului scade foarte încet și continuu și exact așa se produce și schimbarea fizică și psihică: încet, încet. Cu toate acestea, criza pe care o traversează mulți bărbați între 45 și 55 de ani, este o lovitură puternică, însoțită adeseori de manifestări dramatice – dependența de alcool, de medicamente, depresii și atacuri de cord. Dar de vină sunt mai puțin hormonii sexuali, și mai mult starea de stres, pretențiile venite din exterior sau cele pe care și le pun ei înșiși. De aceea, în cazul bărbaților este vorba mai degrabă despre „anii critici”.
După 45 de ani…
Forma fizică scade vizibil și simțitor, este perioada în care mulți bărbați intră într-o stare de criză. Suprasolicitarea, stresul și conflictele pot deregla foarte lesne „acordul” atât de sensibil existent între nervi, hormoni, psihic și sistemul imunitar, ceea ce îi face vulnerabili la multe și diverse afecțiuni. Bărbații din zilele noastre se află de multe ori sub presiunea grea a performanței: ei trebuie să funcționeze bine la locul de muncă, să facă mișcare și sport – să fie activi – și, eventual, să satisfacă nevoia unor soții cu mult mai tinere, în timp ce, pur fizic vorbind, ei se află pe o pantă descendentă.
Pretenția de performanță și capacitatea de-a o atinge se află în contradicție, ceea ce duce la tulburări ale somnului, la stări sufletești oscilante și la sindromul cardiac vegetativ – adică palpitații ale inimii și senzație de apăsare în piept. Mai grave sunt situațiile în care unii bărbați își părăsesc brusc soția și, adeseori, și copiii, pentru partenere mai tinere. Bărbații aceștia nu pot accepta că au intrat într-o altă etapă a vieții și că procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit. Prin aventuri erotice ei încearcă, de fapt, să retrăiască o bucățică de tinerețe. E și momentul în care, în cazul unora dintre ei, intră în scenă „miraculoasa” pilulă albastră, menită să le îmbunătățească performanțele sexuale. Viagra este însă doar o alternativă.
Numeroși bărbați, cât se poate de sănătoși, recurg la tratamentele hormonale pentru a-și stimula viața sexuală. Dar o injecție cu testosteron e efemeră: vitalitatea durează puțin, pentru că organismul se obișnuiește să fie alimentat cu hormoni (din afară) și sistează producția proprie, după care pacientul se află în aceeași dilemă ca la început. Ar fi bine să se rețină: terapia cu hormoni este recoman-dabilă numai atunci când cauza problemelor este deficitul hormonal real.
Astăzi, cu ajutorul unor procedee tehnice moderne, hormonii existenți în sânge se măsoară foarte exact, indiferent de cantitate, stabilindu-se o te-rapie cât se poate de precisă pentru fiecare caz în parte. Dar dacă nivelul hormonal este suficient de ridicat, injecțiile sau medicamentele cu hormoni nu sunt recomandate. Hormonii sunt substanțe superactive, care intervin în numeroase procese de metabolism, și de aceea o „forțare” hormonală face mai mult rău decât bine.
Fazele masculinității
Pericolul dereglării structurii hormonale atât de sensibile și al provocării unor efecte nedorite este mult prea mare, chiar dacă mulți bărbați visează să aibă o longevitate vi-rilă. 1. Faza maximă (între 20 și 35 de ani). Între 20 și 35 de ani bărbații se află în faza de vârf a forței lor: inima și mușchii sunt în formă maximă, oasele sunt solide, nivelul hormonal este sus de tot. În nicio altă etapă bărbații nu tră-iesc senzația de fericire așa de intens. Acum se dezvoltă apetitul pentru sport și sex.
2. Maturitatea necesară pentru o viață de familie armonioasă (între 35 și 45 de ani). Un deceniu de maturitate și echilibru. Gândirea e clară și ageră, asimilarea rapidă, voința la parametri maximi. Tot acum, creierul produce din belșug endorfină, hormonul fericirii.
3. Momentul de cotitură (după 45 de ani). Hormonii care stimulează toate procesele din organism și contribuie la menținerea vitalității, forței și apetitului sexual, încep să cedeze simțitor. Rezistența, forța și musculatura slăbesc, tensiunea arterială crește. Nicotina produce, în plus, o scădere a potenței. Sistemul imunitar devine mai labil, apar primele simptome psihice. Este exact faza în care bărbații nu-și pot permite nicio slăbiciune.
4. O nouă viață (după 55 de ani). Echilibrul hormonal și psihic se restabilește, iar senzația de mulțumire se instalează din nou. Bărbații devin mai calmi și mai răbdători.