Cofeina a pătruns în alimentația modernă sub tot felul de forme: în băuturile de tip Ness, Coca-Cola, în creme, lichioruri etc. Trebuie știut că – în măsura în care putem vorbi de sănătate în acest context – cafeaua este mai sănătoasă decât preparatele semisintetice derivate din ea, care conțin cofeină. Este, de asemenea, destul de îngrijorător consumul mascat de cofeină, mai ales în sucuri și dulciuri care sunt accesibile copiilor, care în felul acesta vor „beneficia” de stimulări care nu sunt de dorit la vârsta lor și care le pot afecta serios dezvoltarea (cea intelectuală, mai ales).
Calități curative și acțiune farmaceutică: energizant.
Afecțiuni pentru care se recomandă: mărește puterea de concentrare, capacitatea momentană de efort, acuitatea percepției; împotriva pro-blemelor de digestie.
Capuccino este un caz aparte. Când a apărut cafeaua – „băutură cea neagră, cu gust de funingine” – mulți nu o to-lerau, așa încât au început să o îndulcească, să-i adauge lapte, smântână, frișcă. Niște călugări din Ordinul Capuccinilor din Italia au avut ideea să pună mai puțină cafea și să adauge arome și mirodenii împreună cu lapte și miere, obținând o băutură stimulantă mult mai gustoasă și suportabilă, care a plăcut foarte mult, mai ales femeilor, și a fost apoi răspândită în toată Europa. Ideea aceasta, veche de vreo 150 de ani, a fost preluată de marile trusturi producătoare de cafea, care au elaborat mai multe formule, evident adaptate vremurilor tehnologizate în care trăim. Åi așa, din parfumul capuccino cu aromă de mirodenii, a rezultat o cafea combinată cu lapte praf, stabilizatori de aromă, arome „identic naturale”, corector de gust. Cu greu se poate spune ce este mai sănătos: cafeaua sau capuccino. Adevărul este că niciuna, nici alta. Însă, ness-ul este cu mult mai nociv, deoarece este esență de cafea, obținută prin concentrarea cafelei obișnuite.