Aproximativ 40 de polițiști de frontieră și 20 de vameși au fost ridicați de anchetatori în urma descinderilor care au avut loc ieri dimineață la vămile Stamora Moravița și Naidăș și la locuințe ale angajaților de la frontieră, afirmă surse judiciare.
Conform surselor citate, în urma descinderilor care au avut loc în județele Timiș și Caraș-Severin, la punctele de frontieră de la Stamora Moravița și Naidăș și în localități din apropiere, la locuințe ale unor vameși și polițiști de frontieră, au fost ridicați circa 40 de polițiști de frontieră și aproximativ 20 de vameși, care vor fi duși la audieri la DNA București.
Potrivit anchetatorilor, o parte din cei ridicați de polițiști au fost duși la București cu elicoptere ale MAI de la Stamora Moravița (Timiș) și Naidăș (Caraș-Severin), iar alții au fost duși la sediul Inspectoratului Județean al Jandarmeriei Timiș, de unde vor pleca la București.
Anterior, surse judiciare declarau că, în urma descinderilor de la Vama Stamora Moravița, aproximativ 15 polițiști de frontieră și vameși suspectați de luare de mită și înlesnire a traficului de țigări din Serbia vor fi duși la București pentru a fi audiați de procurorii DNA.
În timpul descinderilor a fost adus pentru a participa la percheziții și șeful Vămii Stamora Moravița, care nu se afla la locul de muncă, el fiind ridicat din locuința sa din Arad.
În timpul perchezițiilor, anchetatorii au ridicat din birourile vameșilor și polițiștilor de frontieră mai mulți saci cu probe pe care i-au pus în mașini care au plecat din vamă.
Din Vama Naidăș din județul Caraș-Severin, unde au avut loc, de asemenea, descinderi, cel puțin 20 de vameși și polițiști de frontieră suspectați de luare de mită și înlesnire a traficului de țigări din Serbia urmau să fie duși cu două elicoptere MAI la București, pentru a fi audiați la DNA.
Descinderi au avut loc și în toate satele din zonă, la locuințe ale vameșilor, polițiștilor și contrabandiștilor.
Vămile Stamora Moravița și Naidăș au fost blocate, ieri dimineață, începând cu ora 6.00, când zeci de polițiști, jandarmi și mascați, coordonați de ofițeri ai DGA și de procurori ai DNA, au descins în aceste puncte de trecere a frontierei. Traficul în cele două vămi a fost redeschis după aproximativ două ore.
Angajații celor două vămi au fost monitorizați mai multe luni. Într-un singur schimb se câștigau 5.000 de euro. Potrivit unor surse judiciare, angajații celor două puncte de trecere a frontierei au fost monitorizați mai multe luni, timp în care anchetatorii au strâns probe legate de contrabanda de țigări netimbrate aduse din Serbia.
Conform surselor citate, la punctul de trecere a frontierei Stamora Moravița, într-un schimb se câștigau aproximativ 5.000 de euro de la contrabandiștii de țigări, banii fiind apoi împărțiți între angajați.
Întreaga acțiune în vămi este coordonată de la București, fiind similară celei de săptămâna trecută, de la Vama Siret, din județul Suceava, în urma căreia sunt cercetate penal 59 de persoane, între care un comisar de poliție de frontieră, lucrători de poliție la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret-Suceava și lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.