Deputatul PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu, solicită mi-nistrului Sănătății, Cseke Attila, să găsească soluții care să permită funcționarea în continuare a Spitalului Orășenesc Odobești și a Spitalului Comunal Vidra. Deputatul vrâncean a arătat că cele două spitale cu tradiție au fost modernizate, nu au datorii către furnizori și deservesc împreună peste 75 de mii de oameni.
Deputatul Cristian Dumitrescu a susținut în interpelarea sa că ambele unități sanitare au fost construite în timpul Războiului de Independență. Spitalul din Dealul Odobeștilor a fost construit de primărie în timpul Războiului de Independență, între 1877-1878, și deschis la 1 februarie 1878, ca rezultat al nevoii dictate de numărul ridicat de locuitori.
„Spitalul a fost modernizat în ultimii 5-6 ani, prin susținerea financiară a autorităților locale, are personal de specialitate și rezidenți la toate specialitățile, deservind un areal geografic cu peste 35.000 de locuitori. Spitalul din Vidra a fost construit tot în anul 1877, la ordinul Regelui Carol I, pentru răniții din Războiul de Independență. Inițiativa înființării la Vidra a unui spital s-a datorat la acea vreme mai mult așezării geostrategice. În 1922-1923 spitalul a fost refăcut și mo-dernizat, fiind cel mai mare din zonă și deservind tot bazinul muntos al Vrancei. Spitalul Vidra deservește peste 40.000 de locuitori din 13 localități, la care se adaugă un număr mare de participanți la traficul rutier de pe DN 2D, precum și turiștii din zona Lepșa-Greșu”, a susținut deputatul vrâncean. Cele două unități me-dicale nu au datorii la bugetul de stat sau la furnizori. De asemenea, Dumitrescu a susținut că ambele unități medicale sunt în curs de reabi-litare a spațiilor, conform standardelor legislației în vigoare. „Primăria Odobești, susținută de comunitatea locală, dorește menținerea acestui spital, mai ales după investițiile de milioane de lei făcute în infrastructură și aparatură medicală. Indicatorii de performanță realizați și evidențiați în statistica DSP și CAS demonstrează necesitatea și eficiența unității spitalicești”, a arătat deputa-tul social democrat.
Situația este asemănătoare și la Spitalul Vidra. „Consiliul Județean Vrancea, susținut de Spitalul Vidra și primarii comunelor arondate, a adresat o cerere Ministerului Sănătății în sensul transferării ansamblului de atribuții și competențe exercitate de Ministerul Sănătății către Unitatea Administrativ-Teritorială Vidra. Indicatorii de performanță realizați și evidențiați în statistica DSP și CAS demonstrează necesitatea și eficiența unității spitalicești”, a mai arătat deputatul Dumitrescu.