Ediția: Joi 16 ianuarie 2025 Nr. 6794
Ediția: Joi 16 ianuarie 2025 Nr. 6794

Coada calului


Coada calului are ca factor curativ tulpinile sterile.
Afecțiuni pentru care se recomandă: anemie, convalescență; gută, reumatism; ulcer gastric; bronșite.
 
Prezentare generală: Plantă perenă ierboasă, erectă, cu tulpini de două feluri, fertile, de culoare brună, terminale cu un spic și sterile, verzi, costate, cu ramificații verticale.
 
Calități curative și acțiune farmaceutică: Acid silicic, saponine, flavonoide, săruri de potasiu, urme de ulei volatil, principiu amar, vitamina C. Diuretic, seclorurant, remineralizant, hemosta-tic, neutralizant gastric, expectorant, antieczematos, antisudorific.
 
Recomandări:
 – tinctura din tulpină împotriva hiperhidrozei plantare. Se pot trata picioarele care transpiră (hiperhidroza plantară), prin frecții. Se mai pot face băi la picioare cu ceai din aceeași plantă. Este recomandată baia vitală, timp de 25 minute, o baie de abur a picioarelor, urmată de duș rece, sau baie alternantă de picioare. Pentru persoanele care suportă, se face baie rece la picioare timp de 15 minute, de 2 ori pe zi, în soluție de apă cu oțet de mere în părți egale. Ciorapii și încălțămintea se pudrează cu oxid de zinc.
 
Alimentație recomandată:
Pe timpul tratamentului, se ține o dietă cu sucuri de fructe și zarzavaturi, timp de 2 luni. Dimineața se face o clismă cu 2 litri infuzie călduță de mușețel, se bea zilnic de 3×50 ml suc de orz verde sau sevă de mesteacăn. Se face o cură cu boabe de ienupăr.
 – ceai de coada calului împotriva anemiei, în perioadă de convalescență; împotriva artritelor, hipermenoreei, enterocolitelor, colicilor gastrice.       – decoct din tulpină împotriva afecțiunilor cardiace, anemiilor, pentru prevenirea cariilor dentare și fortifierea unghiilor.
– pulbere din tulpină ca remineralizant.
Nu există precauții, contraindicații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?