Prezentare generală
Nu există, încă, o explicație științifică despre modul cum acționează argila. Face mult bine deoarece, odată intrată în organism, ea se îndreaptă acolo unde se află răul. Se spune că se întâmplă asta pentru că a fost înzestrată de Dumnezeu cu inteligență… Să-i mulțumim Lui pentru darul binecuvântat și să folosim cu încredere acest panaceu.
Calități curative și acțiune farmaceutică
Åtiați că argila are o compoziție asemănătoare cu aceea a corpului nostru? Conține minerale (calciu, magneziu, siliciu, fier, potasiu etc.), fapt care îi permite să curețe toxinele din sânge. Acest amestec de silicați și fragmente de cuarț și mică, este un adevărat miracol pentru sănătate. Se pare că silicatul de aluminiu îi conferă proprietățile cicatrizante, iar alți produși de care dispune îi explică proprietățile antitoxice. Completează necesarul de compuși anorganici, restabilește echilibrul acido-bazic, reglementează digestia, sti-mulează activitatea glandelor endocrine și combate hiperaciditatea.
Se găsește sub diverse sortimente: argilă albă, galbenă, roșie, verde și gri, cea mai bună (în sensul conținutului de informații și energii benefice) fiind cea galbenă (are cel mai mare conținut de fier, magneziu și calciu), urmată de argilă albă.
Fie că e folosită intern, fie că doar ia contact exterior cu organismul, ea se localizează în final spre locul afectat, absoarbe ceea ce este nociv, apoi expulzează, de regulă pe calea tubului digestiv. Este absolut uluitor cum acest pământ viu și misterios, dar binecuvântat de Dumnezeu, indiferent că ia contact cu organismul pe cale bucală, anală, vaginală sau dermică, se îndreaptă exact către locul în care se află cantonat răul care a afectat organismul…
Așadar, argila:
– are o remarcabilă putere de absorbție, dar și putere antitoxică;
– are deosebite proprietăți cicatrizante;
– potențează forțele de apărare ale organismului;
– ajută la echilibrarea radioactivă a corpului;
– reîncarcă celulele organismului cu energie vitală, revi-gorându-le;
– ajută la normalizarea tensiunii arteriale;
– protejează bolnavii de diabet;
– are efect tonic asupra sistemului nervos și alungă stresul.
Afecțiuni pentru care se recomandă: afecțiuni ale căilor respiratorii; arsuri; probleme ale ochilor; ulcer și gastrită; insuficiență hepatică și biliară; colite nefritice sau litiazice; probleme ale tenului.
Recomandări:
Pentru uz extern – pudră de argilă
– cataplasme reci cu pudră, pe piept și spate, alternativ în tratarea bronșitelor
– cataplasmă cu pudră împotriva arsurilor
Pe tifon se aplică cataplasme groase de argilă rece, timp de o oră.
– cataplasmă împotrivă arteritei
În afara crizelor dureroase: 3 cataplasme pe zi, calde + un pahar de apă argiloasă ce va fi băut pe stomacul gol, dimineață, iar altul înainte de cină cu o jumătate de oră.
– cataplasmă cu pudră de argilă pentru acnee
Amestec de pudră de argilă cu apă (apă de tărâțe de grâu dă un randament mai bun), aplicată pe față, sub formă de mască;
– măști cosmetice cu pudră de argilă pentru ten
Pudra de argilă se amestecă cu diferite fructe, legume, iaurt, miere de albine, ulei de măsline, gălbenuș de ou, în funcție de tipul de ten;
– băi de argilă
Pentru întregul corp, se pot face băi de argilă, în cadă de baie. Pentru o cură se folo-sesc 10 pungi de argilă (a 1 kg fiecare). În prima zi, se pun în cadă 2 pungi de argilă, peste care se adaugă puțină apă, pentru a se înmuia. Apoi, se adaugă apă caldă și se face baie, 40 de minute. După baie, nu se golește cada. A doua zi, se scoate doar apa, cu un furtun, și se adaugă alte două pungi, peste cea din cadă. Se înmoaie, apoi se face baie. La fel se procedează și în următoarele zile, până se epuizează întreaga cantitate de argilă. Apoi, se poate continua, încă 6 zile, fără a mai pune altă argilă. Schimbați doar apa. Are un efect deosebit asupra întregului organism, ajutând la eli-minarea toxinelor și la întărirea sistemului imunitar.
Pentru uz extern – apa de argilă
– inhalații cu apă argiloasă împotriva guturaiului și si-nuzitei
– bomboane din argilă împotriva durerilor în gât
Se va suge, ca o bomboană, o bucățică de argilă, până la dizolvarea completă
– comprese cu apă de argilă pentru ochi înlăcrimați, blefarită, conjunctivită, cataractă
O sută de grame de argilă se pun într-un litru de apă și apoi aplicați comprese local, pe ochiul închis, de 1-3 ori pe zi.
– gargară cu apă argiloasă în tratarea amigdalitei și bronșitei.
Pentru uz intern – apă de argilă
– apa de argilă împotrivagastro-duodenitei și ulcerului gastro-duodenal
Un pahar cu apă de argilă înainte de mesele principale cu o jumătate de oră + cataplasme aplicate pe stomac sau duoden; arsuri la stomac. Se bea amestecul după fiecare masă sau atunci când apar durerile.
– apă de argilă în tratamentul împotriva insuficienței hepatice și biliare
Apă de argilă + cataplasme pe ficat, de 1-2 ori pe zi;
– apă argiloasă în colicele nefritice sau litiazice (dureri produse de pietrele renale)
Dimineața, pe stomacul gol, un pahar de apă argiloasă, iar după-amiază cataplasme pe ariile renale.
Preparare:
Apă de argilă
Se poate folosi ca agent te-rapeutic fie sub formă de apă, căreia i s-a adăugat conținutul necesar de argilă, apa pe care o folosim în special în cura internă, fie sub formă de cataplasme sau pansamente.
Dizolvă într-o jumătate de pahar cu apă o lingură de argilă albă. Apa argiloasă va fi preparată cu câteva ore înainte de a fi băută (4-8 ore), astfel: într-un pahar sau cană (numai sticlă sau porțelan, nu plastic) de apă (plată sau de izvor, nu de chiuvetă – conține clor) o linguriță de argilă (lingură să fie de lemn – spatulă, nu se va folosi metal). Se ia înainte de masă cu o jumătate de oră. În perioada curei de argilă, nu se bea alcool de nici un fel. Cura durează trei săptămâni.
Pasta de argilă
Pentru cataplasme sau pansamente, se va pregăti o pastă omogenă ce rezultă din dizolvarea argilei pisate în apă (femeile să nu aplice terapia în timpul ciclului menstrual). Se pregătește cu minimum 4 ore înainte de folosire. Se va aplica rece, pe locuri bolnave calde (abcese, furuncule, răni) și se va ține 1-1,5 ore. Aceleași cataplasme reci se pot ține 2-3 ore sau chiar toată noaptea, pe locuri bolnave (ficat, plămâni, rinichi). În acest caz, se aplică pe o bucată de pânză care servește drept suport, ce se aplică pe locul bolnav. Când este vorba de procese cronice, este de preferat să se aplice calde, iar pansamentul să adere intim pe locul ce trebuie tratat. Se va aplica de 1-3 ori pe zi, în funcție de necesități și tole-ranță. În cazul în care provoacă dureri se vor aplica ușor călduțe și se vor ține mai puțin. Nu doar cicatrizează, când e vorba de o rană, dar și revitalizează zona sau organul în profunzime, acolo unde este cazul. Tratamentul trebuie individualizat, în funcție de organism, deoarece captează, drenează toate impuritățile țesuturilor, ale sângelui, ale limfei.
Precauții
Orice tratament cu argilă este binevenit, întrucât nu are efecte secundare și nici contraindicații.