Psihologii, asistenții sociali și psihopedagogii din județul nostru pot participa, în perioada 18-19 noiembrie, la cursul de formare și educație continuă în domeniul psihologiei clinice, consilierii și psihoterapiei, organizat de Institutul SPER la București. Cursul, denumit „Evaluarea și intervenția terapeutică a copilului în context familial” cuprinde două workshop-uri, după cum urmează: pe 18 noiembrie se va desfășura workshop-ul „Cum să dai sens desenelor copilului în evaluarea și intervenția terapeutică bazată pe principiile Psihoterapiei Experiențiale Unificatoare”. Tematica acestuia va viza clarificarea unor aspecte ce țin de aspecte generale (legislative, etice, deontologice) privind evaluarea psihologică, precum și de etapele și scopul procesului de evaluare (interviul cu părinți și copii; observarea copilului în relație cu părinții; evaluarea clinică și testarea psihologică a copilului și adultului; evaluarea părinților/ abilităților parentale; dinamica familială/ pattern-uri de relaționare/ istoric de abuz/ violență domestică; alte documente colaterale).
Tot în cadrul acestui workshop se vor prezenta unele instrumente de evaluare psihologică specifice. Este vorba despre Testul Desenul familiei în mișcare (Kinetic Family Drawings, KFD; BURNS, Kaufman, 1970); Testul „Childhood Hand that Disturbs” (Roseline D. Davido-1994); Eight-Card Redrawing Test (8CRT); Birdâs Nest Drawing; Testul mamă-copil.
În cea de a doua zi a cursului, pe 19 noiembrie a.c., se va desfășura workshopul „Dificultățile copilului-diagnoza și intervenție terapeutică de tip experiențial”.
Tematica va viza clarificarea unor aspecte ce țin de: definirea și clasificarea abuzului, semnele abuzului și factori sociali și de mediu predispozanți, importanța schemelor de atașament în producerea situațiilor de abuz, caracteristicile unei familii cu potențial abuziv, abilitățile parentale implicate în situații de abuz, paternurile abuzului, precum și alte aspecte importante privind reacțiile, modurile și strategiile de a face față vieții și de a supraviețui ale copilului cu istoric de abuz.
Se vor dezbate și etapele procesului de evaluare, și anume: aspecte generale (legislative, etice, deontologice) privind evaluarea psihologică; stabilirea raportului cu familia sau alte instituții implicate; evaluarea părinților/ abilităților parentale/ interviul;
evaluarea clinică și testarea psihologică a copilului; dinamica familială/ paternuri de relaționare/ istoric de abuz/ violență domestică.
Totodată, vor fi prezentate testele și chestionarele de evaluare psihologică utilizate în evaluarea copilului pentru surprinderea abuzului sau a altor dificultăți specifice (divorț, custodie, pierderea unui părinte, etc), dar și teste de evaluarea a simptomelor și dificultăților copilului, de evaluare a nivelului de dezvoltare cognitivă, de evaluare a abilităților parentale și tehnicile expresiv creative.
În cadrul dezbaterii intervenției terapeutice a copilului abuzat, vor fi abordate subiecte ca: relația terapeutică, calitățile unui terapeut eficient, intervenția terapeutică centrată pe copil, intervenția terapeutică centrată pe familie și intervenția terapeutică de grup.
În cadrul acestui workshop vor fi prezentate principiile de lucru în intervenția terapeutică a copilului/ adolescentului în cazurile de abuz, se vor aprofunda aspecte privind înțelegerea dezvoltării sexuale la copii, stadiile normale ale dezvoltarii lor sexuale, precum și privind comportamentele sexuale indecvate. „Pentru formarea unor deprinderi practice în ceea ce privește terapia de familie și evaluarea copilului cursul va avea atât o abordare teoretică cât și una practică (prezentarea unor studii de caz, jocuri de rol etc). Pentru participarea la ambele module cursanții vor primi un certificat acreditat (20 credite). Se acceptă și participarea la unul din cele două workshop-uri, situație în care cursanții vor primi un certificat acreditat (10 credite). Ocuparea locurilor se face în ordinea efectuării plății. Costul cursului este de 550 lei pentru participarea la ambele workshop-uri și 280 lei pentru participarea la un singur workshop. Înscrierea se va efectua achitând un avans de 150 de lei în contul: RO60RZBR0000060004073992; Banca Raiffeisen, Agenția Sebastian Titular Marc Gabriela. Vă rugăm să trimiteți dovada efectuării plății la adresa de e-mail: marcenciu@gmail.com”, se detaliază în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
Formator în cadrul acestui curs va fi Gabriela Marc – formator în cadrul Institutului SPER, asistent universitar în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației – Universitatea București, doctor în psihologie, consilier psihologic și psihoterapeut autonom, supervisor psihogie clinică. Pentru detalii și înscrieri, cei interesați pot suna la telefon 0723.176.160, sau le pot obține prin e-mail: marcenciu@gmail.com; nc_gabriela@yahoo.com.