Din cauza efectelor nefaste pe care le-a produs propunerea Ministerului Sănătății de a desființa și reprofila zeci de spitale, actuala guvernare încearcă să „mituiască” autoritățile locale. Astfel, aceasta a propus un program, finanțat din bugetul de stat, pentru dezvoltarea unei rețele de cămine pentru persoane vârstnice.
Ministerul Sănătății (MS) încearcă să înduplece autoritățile locale ale căror spitale sunt propuse pentru reprofilare printr-un program care vizează dezvoltarea unei rețele de cămine pentru persoane vârstnice, finanțate de la bugetul de stat. În județul Vrancea, spitalele din Mărășești și Odobești sunt vizate de propunerea MS de reprofilare în cămine pentru persoane vârstnice. Primarul orașului Mărășești, Constantin Vlase, spune că nu are de gând să se înscrie în acest program inițiat de MS deoarece spitalul este vital pentru urbea pe care o conduce. „În niciun caz nu am de gând să mă înscriu în acest program. De spitalul acesta depind mii de suflete, mai ales că noi avem și o comunitate de etnie romă, care are diferite probleme sociale. Când m-am întâlnit în februarie cu mi-nistrul Sănătății, a zis că doar consiliile locale pot decide desființarea, reprofilarea sau comasarea spitalelor, nu el. Voi discuta și cu consilierii locali și în mod sigur nu ne vom înscrie în acest proiect. Nu avem nevoie de cămin de bătrâni!”, a declarat edilul orașului Mărășești. Nici ma-nagerul spitalului din Odobești, Florin Monac, nu este de acord cu inițiativa MS, pentru că este conștient că singurii care vor avea de suferit sunt bolnavii. „Totul este la nivel de vorbe. Noi așteptăm normele metodo-logice, că atunci se va ști ceva sigur. Eu mă întreb ce se va întâmpla cu bolnavii de la 1 aprilie. Îi scoatem în stradă, dacă ei decid ca acest spital să se transforme în cămin pentru persoane vârstnice? Adresabilitatea acestui spital este foarte bună, de exemplu, acum avem câte doi pacienți în pat”, a precizat Florin Monac.
Guvernanții dau bani de la stat pentru căminele de bătrâni
Potrivit unui comunicat de presă emis joi, de către MS, programul „Dezvoltarea rețelei de cămine pentru persoanele vârstnice” se adresează, în primul rând, autorităților administrației publice județene și locale care decid până la data de 31 martie 2011, dacă se înscriu în acest program și doresc înființarea de cămine pentru persoane vârstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine și care sunt menționate în Hotărârea adoptată de Guvern. Programul se va derula pe o perioadă de aproximativ trei ani, începând cu prima zi a lunii aprilie 2011 și până în data de 31 decembrie 2013 și are ca scop asigurarea unei îngrijiri de lungă durată și de calitate pentru persoanele vârstnice care și-au pierdut autonomia funcțională și nu-și mai pot continua viața în condiții de siguranță la propriul domiciliu. Timp de 33 de luni, căminele nou înființate în acest program vor fi finanțate de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale. Bugetul total este de 200 milioane lei, iar pentru anul acesta va fi alocată suma de 55 milioane lei. MS estimează că, prin acest program va putea asigura îngrijirea și asistarea unui număr cuprins între 1500-4200 persoane vârstnice, în funcție de câte unități sa-nitare propuse vor fi reorganizate. Conform datelor Mi-nisterului Muncii, în prezent, în România există un număr insuficient de cămine pentru persoane vârstnice, raportat la cel al persoanelor vârstnice care au nevoie de servicii sociale. Astfel, la sfârșitul anului trecut erau înregistrate 130 cămine, din care 77 cămine publice cu capacitate totală de 5304 locuri și 53 cămine ale asociațiilor și fundațiilor cu o capacitate de 1850 locuri. În același timp, numărul solicitărilor pe listele de așteptare era de 4180 de persoane.