Refuzul unui loc de muncă, a participării la cursuri de formare, recalificare sau alte măsuri active poate conduce la diminuarea cuantumului beneficiului social sau la încetarea acestuia și la interdicția de acordare pe o anumită perioadă, conform proiectului Legii asistenței sociale.
Beneficiarii de ajutoare sociale care se încadrează în muncă, se întorc la activitatea profesională sau încep o activitate pe cont propriu, pot primi, în condițiile prevăzute de legile speciale majorări ale beneficiului social acordat, stimulente pentru suplinirea unor servicii sociale sau pot obține prelungirea perioadei de acordare a beneficiului social cu maximum trei luni din luna încadrării în muncă.
Refuzul unui loc de muncă, a participării la cursuri de formare, de calificare, de recalificare sau alte măsuri active prevăzute de lege poate conduce la diminuarea cuantumului beneficiului social sau la încetarea acestuia și interdicția de acordare a unui nou beneficiu social pe o perioadă stabilită de lege.
„Angajatorii care încadrează în muncă persoane cărora li se acordă beneficii sociale, pot beneficia, în condițiile legii, de facilități fiscale sau de altă natură”, se mai arată în proiectul de Lege privind asistența socială, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.
Beneficiile sociale, în funcție de condițiile de eligibilitate, pot fi selective, bazate pe testarea mijloacelor de trai ale persoanei singure sau familiei, sau universaliste, acordate pentru anumite categorii de beneficiari, cu sau fără condiția de testare a mijloacelor de trai ale acestora.
Testarea mijloacelor de trai are în vedere evaluarea veniturilor monetare reprezentate de toate veniturile realizate (inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de șomaj, obligații legale de întreținere, indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent și alte creanțe legale) sau evaluarea bunurilor și a veniturilor potențiale obținute prin valorificarea bunurilor mobile și imobile aflate în proprietate ori folosință.
Proiectul de lege va fi în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, până în 24 martie.