Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Copii bolnavi de tuberculoză


Incidența cazurilor de tuberculoză, în județul Vrancea a scăzut cu aproximativ 8% anul trecut, în comparație cu anul 2009. Concret, în Vrancea, în anul 2010, s-au înregistrat 328 de cazuri, din care 276 au fost cazuri noi, 52 cazuri de recidive, față de 2009, când au fost înregistrate 355 de cazuri noi. De asemenea, anul trecut, patru copii au fost diagnosticați cu această boală. „Cei patru copii prezintă forme relativ ușoare de TBC, nu grave”, a precizat medicul pneumolog Iuliana Å¢opană. Totuși, la nivelul municipiului Focșani, 10 pacienți prezintă o formă mai gravă de TBC, cea multidrog rezistentă și, potrivit medicilor, nu au o evoluție foarte bună.
Dacă tratamentul este luat corespunzător, bolnavii de tuberculoză sunt totuși vindecați, dar totul ține numai de dorința lor de vindecare.  De asemenea, sunt situații în care pacienții întrerup tratamentul, imediat ce se simt mai bine, chiar dacă acesta este gratuit. Ei își dau seama de greșeala făcută abia după ce boala recidivează, mai ales că oprirea tratamentului duce chiar la deces. „Tratamentul nu trebuie făcut obligatoriu în spital, dar inițierea lui trebuie făcută într-o unitate spitalicească, pentru că bolnavul trebuie izolat de familie, de anturaj și trebuie să se observe eventualele reacții adverse. Dacă tratamentul este bine tolerat, pacientul poate fi necontagios la externare. Tratamentul trebuie luat minimun șase luni de zile, în fiecare zi, iar alte 18 luni cu patru feluri de pilule. Tratamentul este gratuit, cât și controalele care i se efectuează pacientului”, a declarat medicul Iuliana Å¢opană. 
Primele simptome ale TBC-ului sunt tusea seacă sau cu expectorații, lipsa poftei de mâncare, tegumente palide, iar unii bolnavi pot avea în expectorații firicele de sânge. Depistarea acestei boli se face prin testarea tuberculinică la copii și tineri, care poate evidenția starea de boală sau lipsa de apărare față de infecție, dar și prin controalele periodice radiofotografice la angajare.
Prevenirea TBC-ului se face prin depistarea la timp a tuturor bolnavilor de TBC și izolarea acestora, de regulă, în spital. Creșterea rezistenței organismului uman față de infecția cu bacilul Koch implică respectarea perioadelor normale de mișcare, muncă, odihnă și somn; condiții igienice ale locuinței și locului de muncă; respectarea unui regim rațional, folosirea zilnică a spălatului cu apă rece, care călește organismul; interdicția consumului de alcool și tutun, deoarece scad rezistența organismului ș.a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?