Vrâncenii nu sunt panicați din cauza radiațiilor provenite de la centrala Fukushima, din Japonia. Potrivit farmaciștilor vrânceni, vânzarea pastilelor de iod nu a crescut absolut deloc în ultima perioadă, ei fiind chiar amuzați când i-am întrebat acest lucru. „Nu a crescut vânzarea pastilelor de iod, oamenii nu se tem de radiațiile de la japonezi. Din Japonia până la noi e cale lungă”, a declarat, amuzată, o farmacistă din Focșani.
În schimb, la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vrancea se fac măsurători zilnice cu privire la nivelul radiațiilor. Din fericire, până în prezent nu se poate vorbi despre o creștere a nivelului radiațiilor. „Laboratorul de radioactivitate din cadrul APM Vrancea desfășoară un program de supraveghere standard de monitorizare a radioactivității factorilor de mediu, apă brută, aer, sol și vegetație. Măsurătorile efectuate în luna februarie și martie (data curentă-n.r.) s-au încadrat în limitele fondului natural. În cazul depășirii va-lorilor limită, agenția are obligativitatea anunțării laboratorului național de referință, care este abilitat să decidă măsurile și să furnizeze informații. Laboratorul de încercări fizico-chimice din cadrul agenției monitorizează precipitațiile de pe raza județului. Până la data curentă, nu s-au înregistrat ploi cu caracter acid”, a declarat Lavinia Stancu, șeful Serviciului de Monitorizare. Directorul APM, Adrian Colin, susține că în momentul în care se vor înregistra cifre crescute, va face informări. „Din măsurătorile care se fac zilnic la Agenție, nu avem nicio creștere de parametri. Din informațiile pe care le avem, acel nor radioactiv se îndreaptă spre Statele Unite ale Americii. În momentul în care, dacă, vor apărea astfel de pro-bleme, vom înștiința din timp. Acum nu este cazul”, ne-a declarat Adrian Colin. În si-tuația în care se vor înregistra creșteri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență are obligativitatea să ia măsuri imediate.
Expunerea la radiații poate duce la cancer
În caz de accident nuclear și urgență radiologică, se întreprind măsuri de protecție specifice. „În astfel de situații, cetățenii sunt sfătuiți să rămână calmi, să adăpostească membrii familiei și animalele, să închidă fe-restrele și ușile, încercând ermetizarea acestora cu materiale aflate la îndemână, bandă adezivă, bandă izolatoare, cârpe, și altele. De asemenea, trebuie să închidă aragazul și mașina de gătit sau să stingă focul din sobă, dacă este cazul, să închidă găurile de aerisire și instalațiile de ventilație sau de climatizare și să protejeze, pe cât posibil, hrana și apa din exteriorul locuinței prin acoperirea cu o prelată sau folie de plastic etc. De menționat că expunerea la radiații poate fi de două feluri și anume: expunere de lungă durată la radiații cu intensitate mică, care poate duce la cancer și mutații genetice, și expunere de scurtă durată la radiații puternice, care poate duce la arsuri și afecțiuni asociate cu iradierea”, a precizat locotenent Florentin Duță, purtătorul de cuvânt al ISU.
Ajutor pentru Japonia
Carmen Tamaș Săpunaru, focșăneanca ce locuiește în Osaka, a devenit voluntar, împreună cu soțul său, Adrian Tamaș. „În primul rând, nu, nu ne întoarcem acasă. Deocamdată nici nu am avea motive; suntem departe de zona afectată și lucrurile par să se calmeze. Mai mult, ceea ce simțim noi acum este că am vrea să mergem acolo, să ajutăm și noi, nu să dăm bir cu fugiții. La momentul actual, mare lucru nu putem face. Vom dona cât putem Crucii Roșii și ne-am oferit serviciile de traducători. Dacă va fi posibil să facem mai mult, ne vom strădui. Ne-am înscris ca voluntari, de sânge nu e nevoie la momentul actual, așa că fondurile sunt lucrul cel mai important”, a spus Carmen Tamaș Săpunaru. Cei care doresc să ajute persoanele afectate, pot accesa link-ul http://www.cdbaby.com/cd/uptoyou/from/IndependentMP3, de unde pot cumpăra melodii. Suma minimă e un dolar, iar cea maximă 4 dolari și nu e nevoie decât de o carte de cre-dit și mult suflet.