Uniunea Europeană oferă finanțare pentru împădurirea unor importante suprafețe de terenuri din zonele de câmpie, de deal și de munte din România.
Finanțarea va fi asigurată prin Măsura 221 „Prima împădurire a terenurilor agricole”. Aceasta măsură are ca scop îmbunătățirea condițiilor de mediu în spațiul rural prin folosirea și gospodărirea durabilă a terenului prin împădurire. Obiectivul acestei măsuri îl reprezintă creșterea suprafeței de pădure cu rol de protecție a apelor și a solurilor, a pădurilor cu rol de protecție împotriva factorilor naturali și antropici dăunători, precum și de asigurare a funcțiilor recreative, pe baza rolului multifuncțional al acesteia.
Măsura se adresează persoanelor fizice, persoanelor juridice, grupurilor sau asociațiilor de persoane fizice sau juridice, autorităților publice locale deținătoare de teren agricol, numai pentru compensarea costurilor legate de înființarea plantațiilor forestiere și pentru cheltuielile aferente întocmirii proiectului de împădurire.
Suma alocată Măsurii 221 este de 229.341.338 euro. Pentru acest an mai sunt disponibile trei sesiuni de depunere de proiecte în perioadele: 2 – 31 mai, 1-30 septembrie și 2-30 decembrie. Pentru fiecare sesiune sunt alocate câte 50 de mi-lioane de euro.
Solicitanții vor primi sprijin pentru împădurirea terenurilor agricole, constând în plăți acordate pentru costuri de înființare a plantațiilor, incluzând costurile pentru materialul de plantare, plantarea în sine și alte costuri legate direct și necesare pentru operațiunea de plantare; costurile aferente perioadei de după plantare pentru întreținerea plantațiilor, dar și pentru compensarea pierderii de venit agricol ca urmare a împăduririi (prima anuală
pe hectar pentru 5 ani, începând cu primul an de vegetație al plantației).
De reți-nut că beneficiarii acestei măsuri primesc timp de 15 ani „prime compensatorii pentru pierderea de venit agricol” în sumă de 215 euro pe an și hectar, în cazul fermierilor și 110 euro/an și hectar, pentru non-fermieri.
Suprafețele împădurite rămân în proprietatea beneficiarului, aceștia putând beneficia de produsele pădurii cu respectarea prevederilor reglementărilor Codului Silvic.
Locuitorii județului Vrancea care doresc să acceseze această măsură pot obține relații suplimentare de la:
Consiliul Județean Vrancea – telefon 0372372445 – dl. Ticu Costandache;
Camera Agricolă Vrancea – telefon 0237.626213 – dl ing. Drîmbă Ionel
ITRSV Focșani – telefon 0237/232231- ing. Murgu Florin