Clădirile în care funcționează spitalele Vidra și Dumbrăveni vor trece în proprietatea consiliilor locale dacă va fi adoptat proiectul de Hotărâre inițiat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. Autoritățile locale din Vidra și Dumbrăveni au făcut demersuri la Ministerul Sănătății (MS) pentru transferul managementului asistenței medicale a spitalelor din aceste localități. Este vorba de Spitalul Vidra și Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni. În baza acestor solicitări, plenul Consiliului Județean ar putea aproba, marți, transmiterea din domeniul public al județului și administrarea Consiliului Județean în domeniul public al comunelor Vidra și Dumbrăveni a clădirilor în care își desfășoară activitatea și a terenurilor aferente. Preluarea clădirilor le va permite celor două spitale să funcționeze ca unități medicale de sine stătătoare și nu ca secții exterioare ale Spitalului Județean.
Primarul comunei Vidra, Nică Micu, vrea ca spitalul din Vidra să treacă în subordinea autorităților locale, pentru ca oamenii de pe Valea Putnei să beneficieze în continuare de serviciile medicale la care au dreptul. Edilul este de părere că, dacă spitalul va deveni Secție Exterioară a Spitalului Județean, va ajunge, în cele din urmă, în paragină.
„Dorința mea este ca Spitalul din Vidra să nu se desființeze sau să devină Secție Exterioară a Spitalului Județean. Actul medical nu avem cum să-l suportăm noi, din bugetul local, ci tot Casa, din serviciile medicale decontate. Vom mai contribui și noi, Primăria dar și obștile pentru că toată lumea vrea să rămână aici spitalul și nimeni nu vrea să se desființeze. Avem cazul cu spitalul de la Năruja care a devenit Secție Exterioară și acum este în paragină. Spitalul din Vidra are tot ce îi trebuie, medici pentru cele patru specialități, aparatură. Dacă patrimoniul va trece la Consiliul Local, actul medical se va păstra. Noi așteptăm să vedem ce se va decide, pentru că, din câte am văzut până acum, acesta este anul surprizelor”, a declarat Nică Micu.
Åi managerul Spitalului din Vidra, Ion Doldor, este de acord cu trecerea în subordinea autorităților locale, mai ales că spitalul nu are datorii, deservește o populație de 40.000 de suflete, iar adresabilitatea este foarte mare. „Ar fi bine să trecem în subordinea autorităților locale decât să devenim o anexă a Spitalului Județean. Mă bucur că autoritățile locale se implică în rezolvarea situației spitalului, iar dacă se va rezolva într-adevăr ceva, și spitalul va trece în subordinea lor, se va echilibra situația. Acest spital nu are datorii, iar pacienții nu trebuie să își cumpere medicația, că să nu mai vorbesc de adresabilitate, care este foarte mare. Avem chiar și doi pacienți într-un pat. Dacă devenim secție exterioară vom avea aceeași soartă ca spitalul din Năruja, care a devenit secție exterioară și apoi s-a dovedit a fi nerentabil și a ajuns în paragină”, a fost de părere Ion Doldor. Unitatea spitalicească din Vidra dispune de 52 de paturi, patru Compartimente de specialitate, mai exact Chirurgie, Interne, Pediatrie și Obstetrică Ginecologie, iar numărul anual de pacienți internați este de 3.600 de oameni, în afară de cei tratați la Camera de Gardă.
„Nu înțeleg de ce un lucru care merge foarte bine trebuie distrus”
Primarul comunei Dumbrăveni, Ionel Strâmbei, speră să fie aprobat transferul patrimoniului Spitalului de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni, pentru că acest spital este vital pentru comunitate și nu are motive să fie desființat. Ca și la Vidra, Spitalul din Dumbrăveni nu are datorii iar adresabilitatea este foarte mare.
„Noi am solicitat trecerea patrimoniului Spitalului din Dumbrăveni în subordinea Consiliului Local, pentru că nu dorim ca acest spital să se desființeze sau să devină Secție Exterioară a Spitalului Județean. Am făcut toate demersurile pentru ca acest lucru să fie posibil, avem și aprobarea Consiliului Local, să vedem ce va decide Consi-liul Județean. Acest spital nu trebuie să dispară pentru că nu are datorii, adresabilitatea este foarte bună, mai ales că este singurul spital de profil psihiatrie din județ. Nu înțeleg de ce un lucru care merge foarte bine trebuie distrus”, a precizat primarul din Dumbrăveni.
Ionel Strîmbei a spus că actul medical nu poate fi finanțat de la bugetul local și crede că nicio autoritate locală din această țară nu poate finanța în totalitate actul medical al unui spital. „Acest spital nu trebuie desființat sau comasat pentru că este situat pe DN2, la jumătate de distanță dintre Râmnicu Sărat și Focșani, este și serviciu de ambulanță, ca să nu mai vorbim de adresabilitate. În momentul în care devii secție exterioară a unui spital, este tragic…”, a declarat Ionel Strîmbei.
La Dumbrăveni e singurul spital de specialitate Psihiatrie cronici
Managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni, Costel Negoescu, speră ca transferul patrimo-niului să poată fi posibil, dar și cel al managementului asistenței medicale la Consiliul Județean, pentru că, doar așa, vor scăpa de comasare. Acesta mai este de părere că, în condițiile în care spitalul va deveni secție exterioară a Spitalului Județean, actul medical nu se va îmbunătăți în niciun fel.
„Acest spital cu secția exterioară de la Dumitrești este vital pentru comunitate. Suntem singurul spital de specialitate psihiatrie cronici din Vrancea. Dacă ne vom comasa cu Spitalul Județean, actul medical nu se va îmbunătăți în niciun fel, și nu cred e vorba de o economie la salarii, mai ales că sunt doar două funcții de conducere, care ar dispărea dacă vom fi comasați”, a declarat Costel Negoescu.
Spitalul din Dumbrăveni dispune de 95 de paturi pe specializarea Psihiatrie, iar Secția Exterioară de la Dumitrești dispune de 40 de paturi pentru specializările Pediatrie și Interne. De asemenea, este singura unitate din județ care are secție de Psihiatrie Pediatrică. Secția de la Dumitrești deservește 16 sate și a fost inaugurată în toamna anului trecut ca secție exterioară a Spitalului din Dumbrăveni.
Oprișan a condiționat preluarea spitalelor de asigurarea finanțării
Consiliul Județean Vrancea este singura admi-nistrație locală din România care a refuzat să preia în administrare spitalele din subordinea Ministerului Sănătății (MS), fără plata la zi a datoriilor spitalelor, fără asigurarea sumelor de funcționare de către Ministerul Sănătății împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate și dacă nu va fi demarat un program național de reabilitare a spitalelor. Este vorba despre Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni și Spitalul Comunal Vidra.
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că, dacă nu se plătesc datoriile spitalelor și nu se asigură sumele pentru funcționarea acestora de către Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, nu-și poate permite să-i păcălească pe cetățenii județului Vrancea că vor avea un act medical de calitate dacă acest lucru nu se întâmplă. „Nu îmi permit să-i păcălesc pe cetățenii județului Vrancea, că vor avea un act medical mai bun, dacă nu este așa. Guvernul are datoria să predea spitalele administrațiilor publice județene sau locale fără niciun leu datorie în așa fel încât funcționarea acestora să fie mult mai bună”, a afirmat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Reorganizarea sistemului sanitar, o bătaie de joc la adresa românilor
Åeful administrației județene a precizat că așa zisa reorganizare a sistemului sa-nitar de către Guvernul Boc și Ministerul Sănătății, reprezintă o bătaie de joc la adresa românilor. „Vreau să exprim un protest puternic din partea administrației publice județene, din partea Consi-liului Județean cu privire la modul în care Guvernul și Ministerul Sănătății au pus la punct o mare bătaie de joc în ceea ce privește descentralizarea sistemului sanitar. S-a dovedit foarte clar că noi, Consiliul Județean Vrancea, am avut dreptate atunci când am refuzat să preluăm spitalele fără a avea asigurate resurse”, a afirmat Marian Oprișan.
S-a ajuns în situația ca, după ce a făcut descentralizare fără resurse, în prezent, Guvernul României să închidă spitalele sau să le transforme în cămine pentru bătrâni. Președintele Consiliului Județean a reamintit că nu mai este mult până la alegeri și că spitalele închise acum vor fi redeschise de viitoarea guvernare. „Domnilor guvernanți, vreau să vă transmit că nu mai este mult până la alegeri, iar după următoarele alegeri, indiferent ce ați face cu sănătatea oamenilor din județul Vrancea și din România, noi le vom reda și vom redeschide aceste unități spitalicești”, a susținut Marian Oprișan.