Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Fructele de merişor, printre miracolele naturii


Majoritatea medicilor și specia-liștilor din domeniul sănătății cred că există o clară asociere între o dietă bogată în fructe, legume și un risc scăzut de a amplifica efectele negative ale unei boli cronice. Fitonutrienții, compuși naturali ai plantelor, în mod special antioxidanții, ajută, potrivit cercetărilor, la îmbunătățirea sănătății. Plecând de la efectele extraordinare pe care le au fructele de merișor a fost înființat în 1951, în SUA, în Massachusetts, un institut de cercetări, The Cranberry Institute, că o organizație non-profit axată pe studiille asupra cultivării și procesării în scopuri terapeutice. Fructele de merișor  conțin proantocianidine, compuși care potrivit cercetătorilor pot preveni infecțiile tractului urinar prin împiedicarea bacteriilor de tip E. coli de a fi rezistente în organism. Proprietățile acestora pot inhiba, de asemenea, bacteriile asociate cu afecțiunile gingivale și ulcerul gastric. Cercetările științifice recente au demonstrat că aceste fructe și produsele care le au în compoziție conțin cantități semnificative de antioxidanți și alți fitonutrienți care ar putea ajuta organismul să se protejeze mult mai ușor în fața bolilor de inimă, cancerului, dar și altor afecțiuni specifice mediului stresant al acestui secol.
Spre exemplu, populațiile indigene din America folosesc de se-cole merișoarele pentru a trata infecțiile tractului urinar. Noile cercetări demonstrează efectele chimice și fiziologice ale acestor fructe asupra vindecării și prevenirii infecțiilor de acest tip. 
În cazul antioxidanților, recunoscuți de comunitatea medicală din întreagă lume pentru beneficiile aduse organismului uman, merișoarele se pot lăuda cu un conținut ridicat. Acestea au în compoziție mai mulți fenoli antioxidanți decât alte 19 fructe frecvent consumate. Acest lucru este susținut de un studiu publicat pe 19 noiembrie 2001 în Jurnalul American al Agriculturii și Chimiei Alimentare.

***
Merișoarele sunt native din America de Nord și sunt înrudite cu afinele. Europenii au descoperit aceste fructe pline de sănătate în jurul anilor 1500. Totodată merișoarele au un rol important și în sărbătoarea Zilei Recunoștinței, deoarece acestea au fost apreciate întotdeauna pe continentul american, atât de indigeni, cât și de populațiile sosite aici, devenind astfel fructe tradiționale pentru masa organizată de Ziua Recunoștinței. Merișoarele conțin fenoli care ajută la menținerea colesterolului la un nivel scăzut. În aceste condiții arterele rămân curate și sănătatea  va fi optimă. De asemenea aceste fructe ajută și la tratarea infecțiilor vezicii urinare, inhibând anumite bacterii care cauzează afecțiuni. Din compoziția fructelor de merișor fac parte compuși și acizi care împiedică formarea bacteriilor pe pereții tractului urinar. Fitochimicalele conținute luptă și pentru a distruge agenții patogeni din compoziția alimentelor. Aceștia sunt de regulă responsabili pentru bolile sistemului digestiv. Pe lista acțiunilor pozitive putem să mai notăm protejarea danturii împotriva cariilor și protejarea împotriva afecțiunilor gingivale. Cercetătorii au demarat studii care investighează cum ar putea me-rișoarele să ajute la tratarea persoanelor care suferă de diabet sau obezitate, fructul fiind dulce, însă cu un conținut scăzut de zahăr și calorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?