Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Neaţă s-a „băşicat“ când a auzit că ar fi „mafiot“


Pământul lăsat pârloagă a fost principalul subiect de pe ordinea de zi a Comitetului consultativ de dialog pentru persoanele vârstnice, de ieri. S-au căutat soluții, s-au dat sfaturi și nimic nu s-a întâmplat la concret. Patru bătrâni au încercat, ieri dimineață, să găsească un vinovat pentru starea pârloagelor. L-au indicat pe directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Vrancea, Costică Neață, care a făcut mai multe promisiuni.

„Sfatul bătrânilor” a atins, pe rând, probleme delicate ale urbei, cum ar fi piața producătorilor, prezența speculanților într-o proporție mai mare decât a producătorilor, calitatea produselor agroalimentare vândute prin piețe și greutățile întâmpinate în desfacerea producției agricole. Vasile Vâlcu, președintele Asociației Pensionarilor din Vrancea, a tunat împotriva directorului Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vrancea, Costică Neață. „Mafia este mare în agricultură, ce facem cu importurile astea? Eu te plătesc să-mi asiguri o hrană în condiții bune!”, i s-a adresat Vâlcu directorului DAJ, care s-a simțit imediat lovit în orgoliu și în puterea instituției pe care o conduce. Neață a dat vina pe altcineva pentru lipsa sa de putere, probabil chiar pe… Putere. „Mai aveți un pic și mă faceți mafiot. Noi nu avem atribuții pe import, avem echipe mixte pe control în piețe, să vedem sănătatea produselor. Ne pare rău că Direcția Agricolă nu mai are atribuțiile de altădată, printre care și folosirea fondului funciar. Cât privește comercializarea produselor la prețuri de 2-3 ori mai mari decât la producător, am solicitat să avem și noi atribuții, să eliberăm și noi certificate de producător, nu doar primăriile, să punem și noi viză, ca să scoatem de pe piață oamenii care fac speculă”, a motivat Costică Neață scumpirea succesivă a produselor și existența reziduurilor de pesticide în produsele agroa-limentare.
Subprefectul Hornea a pus punctul pe i și a găsit soluția. „Trebuie un set de măsuri cumulate”, a spus el, fără a indica însă o instituție sau o persoană anume care să ia taurul de coarne.
Directorul a promis că imediat după Paște, se va lumina la față și va rezolva problemele agriculturii. „Vom avea un act normativ după Paște, care privește un set de măsuri pentru folosirea fondului funciar. Dacă luăm modelul francez, vom vedea că politicile agricole pornesc de jos în sus. Se va ține cont, probabil, de faptul că este bătrân și are copiii în Italia și pământul este pârloagă. În 2-3 luni de zile vor fi funcționale camerele agricole, nu vor fi politizate, pentru că în județ multe primării sunt de altă culoare decât partidul de guvernare. Astfel, se vor pune baze sănătoase pentru cum va fi lucrat terenul, prin asociații”, dă asigurări Neață.

Ne-am întors la CAP, ILF, IAS

În schimb, o bună radiografie a situației agriculturii a făcut subprefectul care a constatat că țăranul s-a întors la calul cu plug. „Există nevoia de asociere, dar mulți sunt susceptibili pentru ce s-a întâmplat în trecut. După 20 de ani de la Revoluție, ne întoarcem la CAP, ILF, IAS. A fost o gândire proastă, nu a fost ideea cea mai bună să dărâmăm aceste ILF-uri, unde se puteau conserva produsele, să nu mai ai silozuri unde să pui cultura, acum cumpărăm struguri din Chile. Ce facem? Ne-am întors la plug, la cal”, a întrebat retoric subprefectul, uitând pentru moment că este reprezentantul Guvernului portocaliu în teritoriu.
Tot el i-a sfătuit pe cei care au pământ și nu îl pot lucra din diferite cauze să îl vândă, să îl doneze, să se constituie în asociații, dar să nu mai lase parcele pârloagă, pentru că astfel îi obligă pe vecini să cheltuie mai mult. „Nu are nimeni atribuții de a comasa terenurile. Pe proprietatea dumneavoastră pot doar să vă propună să intrați într-o asociație. Dacă nu ai ce face cu pământul, donează-l sau vinde-l. Proprietarul are posibilitatea să vândă pământul, să-l doneze, să intre în asociație. La mica publicitate sunt multe terenuri și vedeți că pământul are o anumită valoare”, a adăugat el.
La final, unul dintre participanți și-a dat seama la ce asistă. „Ceea ce facem noi e prea târziu. Asta trebuia făcut de astă iarnă, astă toamnă”, a spus răspicat generalul în rezervă Nicolae Zamfir, președintele Asociației Județene a Veteranilor și Văduvelor de Război Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?