Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Autorităţile române trebuie să facă cercetări privind nemulţumirile consumatorilor


Fostul comisar european Meglena Kuneva, consilier special pentru drepturile pasagerilor al vicepreședintelui CE Siim Kallas, a cerut autorităților române să facă cercetări pentru a afla nemulțumirile consumatorilor români și a avertizat asupra dezavantajelor existenței unui operator feroviar unic.
„Am un apel de făcut la adresa autorităților române: faceți cercetări, obțineți datele de maximă actualitate, înțelegeți, de dragul cetățenilor români, câți dintre ei nu sunt mulțumiți și de ce și cum puteți îmbunătăți situația locală. Bruxelles-ul nu poate fi peste tot. (…) Am o întrebare: câți operatori aveți pe calea ferată? Cine este proprietarul căilor ferate? Cine este proprietarul trenurilor? Câți operatori feroviari aveți? Dacă aveți monopol, ați intrat într-o cursă și niciodată nu veți ameliora suficient situația. Dacă ați putea alege dintre mai mulți operatori, deja ar fi ceva”, a spus Kuneva într-o conferință de presă susținută la București.

Ea a subliniat de mai multe ori în răspunsurile date dezavantajele monopolului asupra drepturilor consumatorului.
„Situația drepturilor consumatorilor se ameliorează încetul cu încetul, însă lucrurile depind și de ceea ce poate face consumatorul. Dacă există un singur operator nu îl poți pedepsi neachiziționând biletul. Vei alege o altă metodă. Așa că (în cazul în care există un singur operator – n.r.) nu ești suficient de puternic. Monopolul ne slăbește pe noi, ca și consumatori, iar acest lucru este rău. Nu poți numai să faci reclamă unor drepturi care nu ar putea fi niciodată implementate din cauză că nu există o altă sursă. Puteți cumpăra orice fel de pâine, de unt, de pantof, de orice, pentru că este o piață liberă. Dar dacă există doar un operator pe piață, atunci ești blocat, ești prins într-o capcană”, a spus Kuneva.

Fostul comisar european a adăugat că o altă problemă a consumatorilor este că, deși sunt nemulțumiți, se plâng puțin. „Suntem foarte nemulțumiți, dar nu ne plângem prea mult. Pentru că nu avem încredere în instanțele de judecată”, a spus ea. „Åži mai este un aspect interesant: suntem economii de piață recente. Când a obținut România statutul de economie de piață? În 2002-2003, dacă nu mă înșel. Este încă foarte recent. În economia de piață, ești consumator. Când nu este economie de piață, ești cumpărător”, a mai spus Meglena Kuneva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?