Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Cumpăr bătrân cu casă!


Criza economică a atins cote maxime iar românii nu-și mai permit nici să mănânce, darămite o casă. O simplă analiză făcută în anunțurile de mică publicitate din ziarul nostru scoate la iveală doza de inventivitate pe care o au unii dintre semenii noștri, fie ei disperați, înfometați sau fără un acoperiș deasupra capului. Fie că e vorba de rubrica „diverse”, fie că este vorba de rubrica „vânzări”, oamenilor le vin tot felul de idei în speranța că viața lor poate fi mai ușoară.

Cine n-are bătrâni cu casă, să-și cumpere! După acest principiu se ghidează cei care promit unui vârstnic că-l îngrijesc sau că îi oferă bani, numai să le lase locuința cu acte. Tot mai multe persoane cu intenții bune sau rele vor să profite pe fondul crizei. Ziarele locale sunt pline de anunțuri care par să vină din partea unor persoane întotdeauna autodescrise ca fiind „serioase”, care se adresează bătrânilor. În acest tip de anunțuri, persoanele vizate sunt fără excepție la vârsta a treia – lucru ce este menționat în text – și care, în schimbul îngrijirii sau a unor sume de bani venite din partea „serioșilor”, se obligă să le cedeze locuințele. La rubrica diverse am găsit un anunț care sună cam așa: „Sunteți persoană vârstnică, cu locuință în Focșani care vrea ajutor? Ofer 16.000 ron pe loc  și ajutor lunar 300 lei în schimbul locuinței, în care veți putea continua să stați toată viața”. Dacă totul ar decurge conform anunțului, „binefăcătorul” ar urma să-i dea unei persoane vârstnice o sumă de bani, la un moment dat bătrânul ar completa documentația de cedare/donare a locuinței, pentru ca, în momentul decesului acestuia, binefăcătorii să devină proprietarii imobilului cu pricina. Numai că socoteala de acasă nu se potrivește mereu cu cea din târg și au fost nenumărate cazuri când bătrânii creduli au rămas pe drumuri. Recomandându-mă ca fiica unei bătrâne care are nevoie de cineva, l-am contactat pe cel care a dat anunțul la rubrica „diverse”. Persoana de la celălalt capăt al firului a precizat că este din Panciu și lucrează la București unde stă cu chirie. Omul a spus că nu are o locuință și de aceea a apelat la această metodă pentru ca atunci când se va retrage în Focșani să aibă unde să locuiască. Fără să întrebe despre starea imobilului sau despre vârsta bătrânei pe care ar fi putut să o moștenească, autorul anunțului ne-a asigurat că banii îi vom primi pe loc și că bătrâna va primi 300 lei pe lună până când va muri. La aflarea veștii că aș vrea ca cineva să treacă pe la „mama” măcar o dată pe zi, bărbatul mi-a spus clar și răspicat că nu poate face așa ceva pentru că el este în capitală și nu are pe nimeni în Focșani. Dacă bărbatul are alte intenții sau dacă pur și simplu este conștient că vremurile grele nu i-ar permite să-și cumpere o casă, nu se știe. Cert este că vârstnicii nu ar trebui să dea curs unor astfel de „texte” deoarece își pot face bătrânețile și mai grele decât sunt deja.

Bătrâni rămași pe drumuri

Mulți bătrâni naivi și singuri au rămas pe drumuri în ultimii ani ai vieții, fără ca cineva să mai poată face ceva pentru a-i ajuta. Polițiștii au avertizat populația în mai multe rânduri cu privire la modurile în care vârstnicii pot fi înșelați dar mulți dintre ei nu au înțeles ce li s-a spus și au rămas pe drumuri. Polițiștii vrânceni spun că în țară au fost multe astfel de cazuri. „Au fost astfel de cazuri în țară și de aceea este recomandat ca persoanele vârstnice să nu dea curs unor astfel de anunțuri. Se pot trezi peste noapte fără nimic mai ales dacă au semnat documentele puse la dispoziție de persoanele rău intențio-nate. Cetățenilor le recomandăm să nu apeleze la astfel de anunțuri sau la persoane necunoscute și să nu lase niciodată documentele de identitate sau actele de proprietate la îndemâna unor străini. De obicei, vârstnicii din mediul rural sunt cei mai vulnerabili și de fiecare dată când am avut ocazia i-am informat cu privire la modul în care trebuie să se ferească pentru a nu fi victime ale înșelăciunilor”, a  afirmat inspectorul principal Alin Eșanu, din cadrul Serviciului de Investigații Criminale. Vârstnicii au arătat că sunt naivi de nenumărate ori. Au fost foarte multe cazuri, inclusiv prin Vrancea când oamenii au invitat străini în casele lor sub pretextul că aceștia din urmă vor să facă cu ei o tranzacție și s-au trezit fără banii pe care îi țineau prin diferite locuri, sau fără alte bunuri. Indicat este ca oamenii să fie scep-tici și cu siguranță așa vor avea de câștigat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?