Pâinea conține vitamine, fibre și minerale esențiale organismului, este o sursă importantă de carbohidrați cu ardere lentă, fapt care ajută la menținerea constantă a glicemiei, și asigură energie organismului. Cu toate acestea, nutriționiștii afirmă că acest aliment trebuie mâncat cu moderație, deoarece îngrașă. Chiar dacă conținutul caloric al acestui aliment este relativ mare, medicul Mihaela Bilic recomandă cel mult două felii de pâine la fiecare masă principală, deoarece consumarea acesteia în cantități rezonabile este obligatorie într-o dietă echilibrată, scrie gandul.info. „Pâinea îngrașă la fel de mult, indiferent dacă este graham, de secară, albă sau prăjită, deși pâinea integrală și graham conțin de două ori mai multe fibre decât cea albă. În plus, chiar dacă este prăjită, îngrașă la fel de mult ca pâinea proaspătă albă, pentru că prin prăjire se pierde doar apa, dar caloriile rămân aceleași”, spune dr. Bilic. În plus, pâinea are un indice glicemic ridicat, motiv pentru care este recomandat să elimini din alimentație pâinea albă, deoarece este fabricată din făină rafinată. Cea mai bună este pâinea din făină integrală, din făină de secară care, deși au un conținut caloric mai ridicat decât cea albă, oferă rapid senzația de sațietate. Nutriționiștii mai precizează că pâinea albă conține de trei ori mai puține vitamine și oligoelemente, iar magneziu, calciu și fosfor – de cinci ori mai puțin – decât pâinea integrală. Procesul tehnologic de măcinare a grâului scade calitatea nutritivă a pâinii. Astfel, în făina albă mai rămân mici cantități de vitamina B1, acid pantoenic, acid folic, fier, cupru, zinc și magneziu.