Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Pătrunjelul, mai bogat în vitamina C decât portocala


În ciuda faptului că este privit de multe ori ca o plantă autohtonă, pătrunjelul a avut și are propria vechime și poveste. Specialiștii îl consideră provenit din zona Mediteranei, chiar dacă încă din evul mediu îl regăsim la popoarele nordice. Însuși numele de pătrunjel, compus din cuvintele grecești ‘petros’ (piatră) și ‘selinon’ (țelină), pare să ateste această realitate istorică și geografică.
 Pătrunjelul este o plantă bianuală ale cărei semințe sunt semănate întâia dată prin aprilie-mai în ve-derea colectării din vară. O a doua cultură poate fi obținută toamna târziu dacă semințele sunt puse în pământ în luna iulie.
Planta preferă locurile cu soluri umede, bogate în nutrienți naturali și umbrite parțial de coronamentul unor pomi maturi sau chiar de o simplă palisadă. În copilărie, mulți dintre noi obișnuiam să ne ajutăm bunica în bucătărie culegând din grădină un „buchețel” alcătuit din fire de pătrunjel pentru a da savoare supelor. Însă parfumul de care profită gospodinele este o calitate insignifiantă în raport cu potențialul tămăduitor. 
 Din punct de vedere medicinal pătrunjelul se comportă ca o plantă anticanceroasă, antiseptică, antiinfecțioasă, și ca un stimulent al sistemului imunitar și digestiv. Mai mult decât atât, semințele stimulează fertilitatea și luptă împotriva dependenței de alcool și a tumorilor cerebrale. 
Rădăcina și frunzele conțin calciu, vitamine din complexul B, fier, magneziu și foarte mult potasiu. Asupra vitaminei A și a beta-carotenului regăsite din abundență în pătrunjel nu vom mai zăbovi cunoscând importanța lor în organism.
O cantitate de 25-30 mg de pătrunjel proaspăt este suficientă pentru a asigura necesarul zilnic de vitamină C unui adult. Ba mai mult decât atât, merită să amintim că pătrunjelul conține mai multă vitamină C decât portocala, lămâia sau oricare alt fruct consacrat în acest sens.
 Pătrunjelul poate fi crescut aproape în orice colț al grădinii dumneavoastră și chiar în ghiveci. Prin urmare, de ce să nu profitatati așa cum ar trebui de beneficiile pe care le oferă cu atâta generozitate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?