Declinul fostei fabrici de clei de oase Chimica Mărășești nu a fost cauzat de Iulian Mocanu, care a fost director vreme de șase ani. Asta susține chiar Mocanu.
Fostul director al Chimica Mărășești spune că a preluat fabrica când aceasta era pe pierdere, dar a predat-o pe profit. Cu alte cuvinte, tot ceea ce s-a întâmplat rău la Chimica Mărășești nu i se datorează lui, ci unei alte persoane. „În anul 1983 am fost stagiar la Chimica. Din 1995 și până în februarie 2001 am fost directorul fabricii. Când am preluat-o, fabrica era pe pierdere cu 100 mii lei. Am repornit-o, și am adus-o pe plus. În 2000, când a intrat la privatizare, era pe plus, și de atunci conducerea a fost preluată de o altă persoană. În februarie 2001, eu am început o activitate privată și am cumpărat de pe platforma fabricii o clădire, în schimbul drepturilor salariale neachitate, și am mai plătit o diferență. Fabrica a mai funcționat până în anul 2004. Tot ceea ce s-a întâmplat acolo nu are legătură cu mine, iar acest lucru îl pot dovedi cu documente”, a spus Iulian Mocanu, fostul director al Chimica Mărășești.
***
Ruinele fostei fabrici Chimica SA Mărășești au dispărut definitiv, joi. Pe vremuri unicat în țară, fa-brica a asigurat, în timpul regimului comunist, locuri de muncă pentru jumătate din populația orașului Mărășești.
Joi, în jurul orei 12.00, ultimele rămășițe ale fostei fabrici de clei au fost distruse prin implozie. De distrugerea clădirii, în care odinioară munceau mii de oameni, s-a ocupat o firmă privată din Ardeal.
Istoria fabricii din Mărășești a început în urmă cu mai bine de un secol, când a fost deschisă o fabrică de clei. În perioada comunistă, Chimica producea spumogen pentru stingerea incendiilor, dar și alte produse chimice. În anii de glorie, la Chimica se fabricau peste patruzeci de produse dintre care 12 unicat în Europa.