Portocalul are ca factor curativ fructul.
Afecțiuni pentru care se recomandă: anorexie, astenie, dispepsie, hipervâscozitate sangvină, tulburări intestinale.
Calități curative și acțiune farmaceutică
– antiinfecțios, aperitiv, diuretic, fluidifiant sangvin, laxativ, tonic general.
Recomandări
– vin împotriva anore-xiei, asteniei, dispepsiei, hipervâscozității sangvine, tulburărilor intestinale.
Preparare
Vin
– o portocală bine spălată, 1 l vin alb, 12 cuișoare, 1 baton scorțișoară, 100 g zahăr, 50 ml rachiu. Se pun cuișoarele și portocala tăiată într-un borcan. Se adaugă scorțișoara, zahărul și rachiul. Se acoperă cu vin alb și se lasă la macerat 30 de zile. Se filtrează și se pune în sticle. Se folosește după 2-3 luni.
Varianta 2- Se acoperă cu vin alb coaja de la trei portocale amare, netratate. Se adaugă o linguriță cu semințe de coriandru și 150 g zahăr. Se lasă în repaus, la rece, 10 zile. Se filtrează.
Varianta 3- 1 l vin roșu, 4 portocale tăiate bucăți și zeama de la o portocală se lasă la ma-cerat 10 zile. Apoi se adaugă 50 ml rachiu și 120 g zahăr. Se amestecă înainte de filtrare.
Varianta 4- Se amestecă 1 l vin alb, sucul unei portocale, 3 flori de mușețel, un baton de scorțișoară, două cuișoare, 120 g zahăr și 50 ml rachiu. Se filtrează după 8 zile de macerare.
Varianta 5- Se taie în rondele o portocală și o lămâie. Se adaugă 1litru de vin roșu, două migdale amare sparte, 50 ml rachiu și 200 g zahăr. Se lasă la macerat 40 de zile. Se filtrează și se îmbuteliază.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Suc de portocale și lămâi
Într-un litru de apă, se pun la fiert, vreme de 10 minute, 2 portocale și 6 lămâi tăiate felii. Se adaugă 4 linguri de miere și se pun din nou la fiert 5 minute. Se strecoară și se lasă să se răcească. Se beau 5 pahare pe zi, în care se adaugă câte o linguriță de suc de lămâie proaspătă.
Precauții, contraindicații
Nu există.