Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Consumul a trei cafele pe zi reprezintă mai degrabă un beneficiu pentru sănătate


Oamenii care beau trei până la patru cești de cafea pe zi este probabil să aibă mai mult de câștigat din punctul de vedere al sănătății decât de pierdut, prezentând riscuri mai scăzute de deces prematur și boli de inimă decât cei care se abțin, au declarat miercuri oamenii de știință, relatează Reuters. Consumul de cafea este legat, de asemenea, de un risc mai scăzut de diabet, boli de ficat, demență și unele tipuri de cancer, a mai stabilit cercetarea, care pune cap la cap probe din peste 200 de studii anterioare. Trei sau patru cești de cafea pe zi reprezintă un beneficiu pentru sănătate, susțin oamenii de știință, cu excepția femeilor care sunt însărcinate sau care prezintă un risc ridicat de fracturi.
Cafeaua este una dintre băuturile cele mai consumate la nivel mondial. Pentru a-i înțelege mai bine efectele asupra sănătății, Robin Poole, specialistă în sănătate publică la Universitatea Southampton, a condus o echipă de cercetări care a efectuat o „analiză umbrelă” a 201 de studii care au la bază cercetări fundamentate pe observație și 17 studii bazate pe studii clinice în mai multe țări. „A bea cafea pare un lucru sigur în cadrul rutinelor obișnuite de consum”, este concluzia la care a ajuns echipa condusă de Poole, publicată miercuri în British Medical Journal (BMJ) miercuri seară.
Consumul de cafea este legat de un risc mai scăzut de deces din toate cauzele, inclusiv boli de inimă. Cea mai mare reducere a riscului relativ de deces prematur se poate observa la persoanele care consumă trei cești pe zi, în comparație cu oamenii care nu consumă cafea.
Consumul a mai mult de trei cești de cafea pe zi nu a fost legat de efecte dăunătoare, dar beneficiile sunt mai puțin pronunțate. Cafeaua a fost asociată și cu un risc mai scăzut pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cel de prostată, endometrial, hepatic și de piele, precum și pentru diabet de tip 2, gută și litiază biliară.
Echipa lui Poole a precizat că, întrucât analiza sa a inclus în mare parte date provenite din observații, nu pot fi trase concluzii ferme de tip cauză-efect. Concluziile cercetării susțin însă alte studii și cercetări recente privind consumul de cafea, după cum observă oamenii de știință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?