Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Cimpanzeii au conştiinţă de sine, la fel ca oamenii


Cimpanzeii au o anumită conștiință de sine, la fel ca oamenii, iar aceasta este asociată cu facultatea lor fundamentală de a anticipa efectele generate de propriile acțiuni asupra mediului în care trăiesc, se afirmă într-un studiu publicat, marți, în Proceedings of the Royal Society. O dovadă a acestei teorii o constituie următorul experiment: trei femele cimpanzeu plasate de cercetătorii japonezi în fața a două cursoare identice, au fost capabile să identifice pe ecranul unui computer acel cursor – din cele două – pe care ele îl controlau cu ajutorul mouse-ului.
Numeroși oameni de știință au evidențiat deja în trecut capacitatea anumitor animale, în special a primatelor, de a se recunoaște în fața oglinzilor. Testul cel mai des utilizat constă în pictarea unui semn pe corpul lor, pe care nu ar fi putut să îl vadă fără a recurge la o oglindă, și de a vedea dacă animalul testat va șterge sau nu acel semn. Deși acest test al oglinzilor dovedea capacitățile cognitive ale primatelor, mecanismele care le permit acestora să se identifice au rămas foarte controversate, fără a putea fi comparate cu cele asociate oamenilor. La oameni, capacitatea de a se recunoaște în calitate de agent independent care are un anumit efect asupra mediului exterior provine în special din facultatea de a stabili o relație între rezultatul așteptat al unei acțiuni și rezultatul efectiv observat.
De exemplu, într-un joc video la care participă mai mulți jucători, această facultate permite cu rapiditate unui jucător să identifice personajul pe care îl controlează dintre toate celelalte personaje prezente pe ecran. Acest lucru presupune capacitatea de a prezice efectele propriilor acțiuni, o comparație a acestor predicții cu rezultatul observat și existența deducției „eu sunt acela care controlează acest lucru”, au explicat autorii acestui studiu.

***
Cimpanzeii supuși testului oglinzii puteau să se recunoască și să șteargă semnul de vopsea, chiar dacă ima-ginea lor era deformată de oglinzi concave sau convexe, sugerând astfel deja faptul că această conștiință de sine ține mai mult de analiza propriilor acțiuni decât de analiza propriei imagini reflectată în oglindă. Anumiți cercetători consideră însă că acel test nu dovedește neapărat că acei cimpanzei aveau o „conștiință de sine”, deoarece este posibil ca maimuțele să învețe pur și simplu să asocieze o acțiune specifică cu un rezultat specific. Pentru a elimina dubiile, doi cercetători niponi specialiști în primate, Takaaki Kaneko și Masaki Tomonaga, de la Universitatea din Tokyo, au dorit să afle dacă cimpanzeii reușesc să facă diferența între acțiunile la originea cărora se află și evenimentele asemănătoare, dar care nu sunt controlate de ei.
Trei femele au fost mai întâi antrenate să deplaseze un cursor pe un ecran cu ajutorul unui mouse cu bilă, pentru a atinge diverse ținte. Odată familiarizate cu manevrarea acestui dispozitiv, celor trei maimuțe le-au fost prezentate pe ecran două cursoare, de mărime, formă și culoare identice: unul controlat de către mouse, celălalt fiind o simplă înregistrare video a mișcării cursorului, deplasat de aceleași femele de cimpanzeu în zilele precedente. Altfel spus, singurul mijloc prin care acestea puteau să identifice cursorul pe care îl controlau era de a confrunta acțiunea inițiată cu rezultatul afișat pe ecran. Potrivit cercetătorilor niponi, testele au fost concludente și au evidențiat faptul că cimpanzeii analizează într-adevăr efectele acțiunilor lor asupra mediului exterior. Teste suplimentare au indicat faptul că ei sunt chiar capabili să integreze o dimensiune atât spațială, cât și temporală în această analiză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?