Rezultatele anchetei inițiate de Consiliul Concurenței pe piața carburanților și eventualele măsuri care s-ar impune pentru companiile petroliere vor fi stabilite cel mai probabil abia în semestrul II, până atunci Guvernul urmând să aibă mai multe discuții cu Comisia Europeană, afirmă surse oficiale. Potrivit acestora, autoritățile române și oficialii Comisiei Europene (CE) vor avea mai multe runde de consultări în următoarele săptămâni, înainte de finalizarea raportului privind piața carburanților. „În funcție de feed-back-ul primit din partea Comisiei, rezultatele anchetei și eventualele măsuri care se impun vor fi publice abia în a doua parte a acestui an”, au declarat agenției MEDIAFAX sursele citate. Investigația pe piața comercializării carburanților a început în 2005, dar a fost reluată în 2009, când a fost schimbată echipa care lucra la acest caz. În luna ianuarie, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a întocmit un raport privind producătorii și distribuitorii de carburanți, în care se spune că prețul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluția cotațiilor de bursă la țiței, cursul valutar și taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câștigurile nefiind reflectate corespunzător. Premierul Emil Boc a declarat atunci că majorarea prețului carburanților nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere și a cerut ANAF să inițieze inspecția fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum și Consiliului Concurenței să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.
Pe de altă parte, premierul a solicitat Consiliului Concurenței să analizeze, împreună cu Departamentul pentru Afaceri Europene, dacă prețurile la carburanți pot fi înghețate în România în baza unei legi care prevede o astfel de măsură în cazuri excepționale, dar care este adoptată înaintea aderării la UE.
Ulterior, directorul general executiv al OMV Petrom (SNP), Mariana Gheorghe, a declarat că legislația românească permite înghețarea prețurilor, deși nu există niciun precedent de acest gen într-o piață liberă, iar o astfel de măsură are caracter temporar și consecințe ulterioare.
Joi, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat că înghețarea prețurilor la carburanți nu este o măsură benefică, întrucât după expirarea perioadei de restricționare efectele sunt mult mai ample, că o astfel de măsură ar duce la creșterea traficului de frontieră.
Potrivit Institutului Național de Statistică, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 prețurile au fost majorate cu 13%. De la începutul acestui an companiile petroliere au scumpit carburanții de mai multe ori, unele sortimente depășind pragul de șase lei/litru. Oficialul BNR susține că prețul combustibililor nu va mai crește semnificativ în acest an, dar va contribui cu aproape un punct procentual la inflația de la sfârșitul lui 2011, estimată în prezent la 5,1%. Principalele companii care distribuie carburanți în România sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil și MOL.