Datorită gustului său dulce și a calității de a revigora organismul, pepenele se numără printre cele mai apreciate fructe în perioada sezonului cald. Acest lucru este dovedit de faptul că majoritatea statelor cu climat tropical sau temperat îl cultivă pe arii extinse pentru a satisface cerințele populației. Pepenele este originar din sudul continentului african și cunoaște o varietate de specii, culori și dimensiuni, pe teritoriul României întâlnindu-se preponderent două dintre acestea: pepenele roșu și pepenele galben. Ceea ce trebuie subliniat este că indiferent de diversitatea lor privită sub acest aspect, pepenii sunt mult mai unitari din punct de vedere al proprietăților. Aceștia au un conținut ridicat de apă apreciat la circa 93% din masă pe care o dețin, de aceea consumul lor asigură o bună hidratare a organismului și o intensificare a procesului de eliminare a toxinelor. Acest lucru se traduce și prin scăderea riscului în fața unor boli ale sistemului excretor, cum este „piatra la rinichi”. De asemenea pepenii sunt bogați în proteine, vitamina C și substanțe carotenoide ce au proprietăți antioxidante. S-a constatat că antioxidanții pe care îi cuprind scad riscul producerii cancerului de colon și al atacurilor de cord. În ciuda așteptărilor, consumul acestor fructe ajută la întărirea oaselor datorită conținutului bogat de calciu, lucru ce le recomandă ca veritabil suport în tratarea osteoporozei sau altor afecțiuni. Nu în ultimul rând, fiind bogați în potasiu, pepenii au și capacitatea de a ridica tensiunea arterială celor care suferă de hipotensiune. Pentru a beneficia de toate aceste proprietăți consumați fructele cât mai coapte, fie sub formă tradiționalelor felii fie trecute prin storcător și transformate în suc. Dacă doriți cu adevărat să vă sporiți sănătatea cu ajutorul pepenelui eliminați din gând posibilitatea de a-l consuma cu votka sau alte băuturi alcoolice, așa cum indică rețele anumitor cocktailuri de sezon.