Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Directorii de școli din Vrancea, nemulțumiți de firmele care transportă „laptele și cornul“


Mai mulți directorii de școli, prezenți ieri la o ședință cu șefii Inspectoratului Școlar Județean Vrancea (IȘJ), și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu programul național „Laptele și cornul”, în ceea ce privește transportul și furnizarea produselor. Ei spun că șoferii lasă produsele în fața școlilor, fapt ce contravine normelor de siguranță sanitară ale Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Au fost și voci care au precizat că programul ar trebui regândit și destinat doar elevilor care au cu adevărat nevoie de aceste produse, pentru că sunt mulți copii care nu consumă ceea ce primesc. Mai mult decât atât, spun directorii, le aruncă, ceea ce înseamnă o irosire a banilor publici ce ar putea fi folosiți pentru alți copii. Cu toate acestea, o propunere a fost ca acest program să se extindă și la copiii navetiști din licee și școli profesionale, care chiar au nevoie de un pahar cu lapte.
Potrivit reglementărilor, școala are responsabilitatea să se asigure că aceste alimente ajung la copii în condiții de siguranță sanitară totală. Ceea ce se și întâmplă, după cum a dat asigurări medicul veterinar Elena Șerbu, reprezentanta DSVSA, prezentă la ședință. „Vă felicit pentru modul de organizare în acest program, pentru faptul că dumneavoastră ați știut să respectați toate normele de igienă ce se impun acestui produs alimentar, care este distribuit unei categorii speciale de consumatori. Am avut plăcerea să constat că spațiile de depozitare sunt corect întreținute din punct de vedere al stării de igienă, că aveți spații frigorifice unde dumneavoastră vă păstrați aceste produse, că aveți o persoană responsabilă, nominalizată prin decizie, să facă această operațiune”, a precizat medicul veterinar Elena Șerbu.

Contract cu o firmă de deratizare și dezinsecție

Reprezentantul DSVSA a mai precizat că va transmite conducerii instituției pe care o reprezintă nemulțumirile directorilor referitoare la firmele furnizoare, mai ales că au fost constatate nereguli legate de transportul alimentelor. „Voi vorbi și conducerea DSVSA și voi aduce la cunoștință toate nemulțumirile dumneavoastră, mai ales că sunt probleme ce converg asupra calității și implicit asupra sănătății consumatorului final. În timpul controalelor pe care le-am efectuat, am văzut și eu că acești șoferi de la două unități furnizoare, dimineața la prima oră, aduc produsele în fața unității și pleacă. Problema se pune așa: regulamentul prin care noi coordonăm aceste activități în domeniul alimentar spune că lanțul termic al unui produs alimentar, care necesită regim termic, nu trebuie modificat de la producere până la gura consumatorului. În felul acesta, cum pot eu să demonstrez că acest lapte mai este sau nu bun, dacă temperatura nu mai este păstrată corespunzător? Am să aduc la cunoștință aceste probleme. Dacă au câștigat acest contract, trebuie să aibă și mijloacele disponibile să facă asigurarea acestei distribuții corecte”, a adăugat reprezentanta DSVSA.
Medicul veterinar Elena Șerbu le-a mai spus directorilor că deși au multe alte obligații și responsabilități, trebuie să aibă în vedere și un contract cu o firmă de deratizare și dezinsecție, pentru că astfel de acțiuni trebuie făcute anual în unitățile de învățământ. De asemenea, mai trebuie precizat faptul că persoanele delegate să facă recepția și distribuirea acestor produse trebuie să aibă un minim de cunoștințe de igienă, pe care să le și aplice.
Foarte important de menționat este și faptul că directorii au posibilitatea să refuze marfa dacă sesizează nereguli legate de modificări organoleptice ale produsului, gust, miros, data expirată, condiții de transport cu igienă precară sau nerespectarea condițiilor termice. Furnizorul este obligat prin lege să își asume calitatea produselor, iar pe cele neconforme sau nefolosite să le ia și să le incinereze.
Au fost și voci care au spus că dacă tot este program european, să fie  finanțat și responsabilul de program, pentru că în momentul de față școlile asigură distribuția acestor produse către elevi, fără ca școala să fie în vreun fel remunerată. La întâlnirea cu directorii a fost prezent și Ionel Partene, de la APIA, instituție de control în programul „Laptele și cornul”, precum și Camelia Cotun, de la Instituția Prefectului, care le-a spus directorilor prezenți la întâlnire că își pot formula nemulțumirile, ca mai apoi acestea să fie trimise la Guvernul României prin intermediul Prefecturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?