Cireșele naturale, asemenea altor fructe care nu au fost crescute cu ajutorul unor stimulatori chimici, constituie o componentă esențială a dietelor sănătoase. Calitățile cireșelor fără a se limita la aspectul ispititor și la savoarea dulce a acestora, se extind dincolo de ce se vede sau poate fi simțit prin gust, la scara compușilor microscopici. Fiindcă sunt specifice acestui sezon și le putem obține cu ușurință în această perioadă, să vedem care sunt principalele beneficii ale consumului de cireșe, sau cu alte cuvinte, de ce merită efortul să le culegem sau cumpărăm. Studiile au indicat că cireșele influențează pozitiv evoluția anumitor forme de cancer datorită cantității mari de antioxidanți ce „luptă” contra radicalilor liberi. Este de reținut că o cantiatate similară de antioxidanți mai este întâlnită doar în cazul afinelor. Din punct de vedere al conținutului de vitamine, deși nu stau la fel de bine precum alte fructe, cireșele conțin cantități importante de vitamina A, vitamina C, minerale și fibre vegetale. Chiar dacă nu sunt recunoscute printre alimentele tradiționale pentru slăbit, cireșele pot contribui la scăderea în greutate datorită nivelului mic de grăsimi și calorii.
Cireșele s-au dovedit a fi mai utile decât se credea inițial prezentând de-a lungul timpului calități mai puțin previzibile. Spre exemplu, pigmentul roșu existent în fibrele fructelor are proprietăți antiinflamatorii și antiimbatranire contribuind în acest mod la sănătatea și fumusetea noastră. Felul în care sunt consumate cireșele influențează în mare măsură beneficiile câștigate. Trebuie menționat în acest sens că fructele proaspete au întotdeauna prioritate față de cele care se găsesc în tort, tartă sau alte tipuri de prăjituri.