Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a inaugurat, ieri, proiectul „Reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare în aglomerarea Mărășești-lot 1 și lot 2”. Proiectul are o valoare de 14 milioane de lei, va fi realizat de societatea Vega 93 SRL Galați și este parte componentă a proiectului VranceAqua, inițiat de șeful administrației județene. Proiectul VranceAqua are o valoare de 107 milioane euro. Cei peste 500 de oameni prezenți la eveniment au solicitat redeschiderea Spitalului Mărășești, închis abuziv de ministrul Sănătății.
Locuitorii din Mărășești au asistat, ieri, la începerea lucrărilor de reabilitare și extindere a rețelei de alimentare cu apă a orașului. Lucrările constau în reabilitarea a 12 kilometri rețea de apă și construirea altor 4 kilometri de rețea de alimentare cu apă. Totodată, rețeaua de canalizare va fi extinsă cu 18,5 kilometri și va fi reabilitată stația de epurare. La eveniment au participat directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, primarul Mărășeștiului, Constantin Vlase, și peste 500 de locuitori ai orașului Mărășești, care i-au spus președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, că nu mai sperau ca în orașul lor să se întâmple ceva care să le îmbunătățească viața. „De ani de zile sărăcia este cea care ne bate zilnic în porți. Ne bucurăm că ați venit să ne băgați apă în toate cartierele”, i-a spus o femeie președintelui Marian Oprișan.
Președintele Consiliului Județean a declarat că cel mai mare regret al său este că, din 2004, de când s-a instalat regimul Băsescu, nu a mai putut continua proiectele de infrastructură care vizau și orașul Mărășești. „Cel mai mare regret al meu este că, din 2004, de când s-a instalat regimul Băsescu la putere, nu am putut pur și simplu, datorită vicisitudinilor vremurilor, să facem mai multe lucruri importante pentru locuitorii Mărășeștiului. Îmi spunea un cetățean că ultima oară când m-a văzut la Mărășești m-a văzut cu Miron Mitrea când făceam drumul. Vreau să vă spun că și în prezent noi lucrăm la drumul Doaga-Mărășești-Haret-Panciu. Proiectul inaugurat astăzi va reabilita 64% din rețeaua de alimentare cu apă a Mărășeștiului. De asemenea, proiectul va rezolva toate pro-blemele legate de apele uzate la nivelul orașului și a loca-lităților din componența sa. Va fi extins sistemul de alimentare cu apă cu 4 kilometri și, pentru prima oară, vom realiza în Mărășești o rețea de canalizare nouă care va avea o lungime de 15,9 kilometri”, a declarat președintele Consiliului Județean. Marian Oprișan a ținut să mulțumească tuturor celor implicați în acest proiect, inclusiv Comisiei Europene, precizând că „VranceAqua înseamnă rezolvarea tuturor problemelor de canalizare și alimentare cu apă la nivelul Focșaniului, a Adjudului, Mărășeștiului, Odobeștiului, Panciului, a comunelor Câmpineanca, Golești și Homocea”. „Este un proiect foarte important care are o valoare de 107 milioane euro. Acest proiect îl realizăm pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor. Avem nevoie de o viață civilizată, de trai decent, dar nu vom putea trăi decent fără a avea salarii decente, pensii decente, locuri de muncă”, a mai spus Ma-rian Oprișan.
Azi vor demara lucrările la Odobești
Astăzi vor începe lucrările la proiectul „Reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare în aglomerarea Odobești”. Proiectul are o valoare de 27,4 milioane lei și va fi realizat de societatea Vega 93 SRL Galați. Lucrările constau în reabi-litarea a 16 kilometri rețea de apă și construirea altor 13 kilometri de rețea de alimentare cu apă. Totodată, la rețeaua de canalizare vor fi reabilitați 6 kilometri, va fi extinsă rețeaua cu 18,8 kilometri și va fi reabilitată stația de epurare.
Proiectul VranceAqua a fost inițiat de președintele Consi-liului Județean Vrancea, Ma-rian Oprișan. Este cel mai mare proiect de acest gen din România, cu o valoare totală de 107 milioane euro fără TVA, din care 82,8 milioane euro reprezintă contribuția Uniunii Europene. Beneficiari ai proiectului VranceAqua vor fi aproximativ 160 de mii de vrânceni. Proiectul este destinat orașelor Focșani, Adjud, Panciu, Mărășești, Odobești, dar și comunelor Golești, Cîmpineanca și Homocea și prevede reabilitarea puțurilor de apă, a stațiilor de tratare a apei potabile, a conductelor de aducțiune, extinderea sistemului de distribuție a apei, extinderea și reabilitarea rețelelor de canalizare din aceste loca-lități, dar și realizarea a cinci noi stații de epurare.
Județul Vrancea este singurul din România care a reușit să obțină finanțări europene atât pe componenta de ma-nagement integrat al deșeurilor cât și pe cea de apă/apă uzată, în valoare totală de 6,109 mi-liarde lei vechi. În prezent, Consiliul Județean este admi-nistrația județeană cu cele mai multe proiecte finanțate prin fonduri europene, până acum fiind în derulare proiecte de aproximativ 260 milioane euro.
Oamenii au cerut sprijin pentru redeschiderea spitalului
Cei peste 500 de oameni prezenți la eveniment au solicitat redeschiderea Spitalului Mărășești, închis abuziv de ministrul Sănătății. „Vrem să ne ajutați să redeschidem Spitalul Mărășești. Suntem bătrâni, amărâți și singura alinare la bolile și nevoile noastre o mai găseam la acest spital. Moartea de Băsescu ne-a luat și spitalul. În Mărășești nu mai e de trai. Murim de foame”, au strigat oamenii din Mărășești. Åeful administrației județene a afirmat că această problemă va fi rezolvată după ce Uniunea Social Liberală (USL) va veni la putere. „Spitalul a fost închis printr-o decizie politică luată de guvernul maghiaro-pedelist. Problema este că nu ne-au consultat pe noi, autoritățile județene, nu l-au consultat nici pe primarul orașului Mărășești, nu au consultat pe nimeni. Pentru că nu-i interesează oamenii. Vă promit că dacă la anul, Uniunea Social Liberală, adică PSD și PNL, se întorc la putere cu sprijinul dumneavoastră, noi vom redeschide acest spital. Åi nu numai acest spital, ci toate spitalele închise abuziv de acest regim și vom repara toate nedreptățile făcute de regimul Băsescu-Boc-Udrea. Nu există nicio soluție până nu scăpăm de Băsescu și de actualul guvern”, a afirmat Marian Oprișan.
El le-a explicat oamenilor că toate aceste nedreptăți făcute oamenilor de guvernul maghiaro-pedelist au fost posibile pentru că unii dintre ei au acceptat mita electorală. „În momentul în care unii dintre cetățenii din Mărășești au acceptat să ia uleiul, zahărul, mita electorală, la alegerile din 2009, tot atunci trebuia să vă dați seama că aceasta va fi viața noastră și că astea vor fi ororile regimului aflat la putere. Ați luat ulei și zahăr de 100 de lei și, timp de patru ani de zile, acest guvern v-a luat cel puțin o sută de milioane de lei vechi din buzunar, fără să înțelegeți că banii cu care au cumpărat pedeliștii uleiul și zahărul sunt banii voștri. Nu vă mai lăsați păcăliți pentru că pedeliștii merg după principiul «votați cu noi, să luăm pielea de pe voi»”, a spus Marian Oprișan.
Guvernul Boc a lăsat Mărășeștiul în beznă „Suntem la cheremul hoților și bandiților”
Oamenii din Mărășești s-au plâns șefului administrației județene că nu mai au iluminat public în oraș și că bruma de bunuri pe care o mai au poate cădea pradă hoților în orice moment. „Peste 90 % din orașul Mărășești este în beznă, vrem și noi să avem iluminat public. Trăim mai rău ca înainte de anul 1989. Suntem la cheremul hoților și bandiților”, i-au spus oamenii lui Marian Oprișan. Acesta le-a rea-mintit oamenilor că Guvernul Boc a lăsat județul Vrancea și implicit primăriile fără bani de funcționare, după ce a luat decizia de a retrage peste 500 miliarde lei vechi din bugetul județului. Oprișan a afirmat că în acest context, autoritățile locale au fost lăsate fără banii necesari pentru plata facturilor la utilități. „Premierul Emil Boc a luat anul trecut numai de la județul Vrancea suma de 500 de miliarde de lei vechi, bani pe care i-a dus la bugetul de stat și de acolo i-a dat la clientela politică pedelistă. Noi dacă am fost de la PSD sau PNL am rămas fără bani”, le-a explicat Marian Oprișan, oamenilor. La Mărășești, primăria a fost amenințată cu deconectarea iluminatului public încă din luna ianuarie pentru o datorie de circa 60 mii lei, adică 600 milioane lei vechi. Ulterior, în urma discuțiilor cu conducerea Electrica, s-a întocmit un grafic de eșalonare a datoriilor și au fost luate măsuri pentru restricționarea iluminatului public. Primarul orașului Mărășești, Constantin Vlase, a spus că primăria ar trebui să plătească, lunar, peste 170 de milioane de lei vechi numai pentru iluminatul public, respectiv factura curentă și restanțele plus penalizări. Printre măsurile luate pentru reducerea consumului se numără un program mai strict de furnizare a energiei, reducerea numărului de becuri. „Am recurs la aceste măsuri disperate pentru că nu mai avem bani să suportăm facturile curente și datoriile vechi”, a explicat primarul Constantin Vlase.