Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Peste 200 de urși polari, grupați pe o insulă din nord-estul Rusiei, din cauza încălzirii globale


Turiștii care au venit să admire de la bordul unui vas de croazieră peisajele arctice din nordul îndepărtat al Rusiei au crezut inițial că vedeau numeroase blocuri de gheață pe țărm. În realitate, era vorba de peste 200 de urși polari, grupați pe o insulă, surprinși în timp ce devorau carcasa unei balene, informează AFP. „Am încremenit cu toții”, a declarat Alexandr Gruzdev, directorul rezervației naturale de pe insula Wrangel din estul îndepărtat al Rusiei, unde a avut loc în această toamnă „întâlnirea” specială, pe care expertul rus o consideră „unică”.
Urșii polari erau grupați la marginea apei pentru a se hrăni din carcasa unei balene care eșuase. Acest grup foarte mare conținea numeroase familii, inclusiv două ursoaice urmate fiecare de patru pui, un caz foarte rar văzut în natură, a explicat expertul rus. Deși un astfel de spectacol poate să îi fascineze pe turiști, pentru oamenii de știință el ilustrează consecințele încălzirii globale, care transformă habitatul natural al animalelor, crește concurența pentru hrană și aduce animalele sălbatice mai aproape de zonele locuite de oameni.
Modificările climatice provoacă topirea ghețurilor mai devreme în cursul anului și obligă populațiile de urși polari din Arctica să petreacă mai mult timp pe uscat și să se apropie periculos de mult de sate. Insula Wrangel, situată în Marea Ciukotka din nord-estul Siberiei, este locul tradițional în care urșii polari se odihnesc între august și noiembrie, după topirea ghețurilor și înainte de a putea să plece din nou la vânătoare de foci. Ea este de asemenea considerată principala regiune din întreaga zonă arctică unde femelele de urs polar se retrag în fiecare an pentru a da naștere puilor.

Mai puțină pradă
„O balenă reprezintă un veritabil cadou pentru ei: mai multe zeci de tone de hrană”, suficientă pentru a le ajunge mai multe luni, a explicat profesorul Gruzdev. Urșii polari vin într-un număr tot mai mare pe insula Wrangel și petrec acolo, în medie, cu o lună mai mult decât în urmă cu 20 de ani, din cauza topirii ghețurilor arctice, spune Eric Regehr, cercetător la Universitatea Washington.
În această toamnă, observatorii au recenzat 589 de urși polari pe insula Warngel, un număr considerat „anormal de mare”, care a depășit de peste două ori estimările precedente, a precizat profesorul american. După părerea lui, populația de urși polari din Marea Ciukotka, împărțită între Rusia și Statele Unite, continuă să aibă „o sănătate bună”.
Însă acest lucru ar putea să se schimbe dacă timpul petrecut pe uscat continuă să devină tot mai mare: deoarece, în pofida existenței câtorva surse de hrană precum boi moscați, rozătoare și chiar iarbă, nimic nu poate înlocui aportul de energie furnizat de foci, considerat esențial pentru supraviețuirea urșilor polari. „Trebuie să aflăm începând din ce moment populația va începe să resimtă efectele negative” ale timpului tot mai îndelungat petrecut pe uscat. Nu avem încă un răspuns, dar acest prag va fi atins la un moment dat”, a explicat cercetătorul american.

Un urs la fereastră
„Sunt animale ingenioase și capabile să se adapteze, dar numărul urșilor polari pe care i-am văzut astăzi în Arctica nu poate fi menținut sub nicio formă pe uscat”, a avertizat profesorul Regehr, deoarece aceste animale sunt prea concentrate pe un spațiu restrâns, cu resurse de hrană limitate.
Potrivit aceluiași om de știință, imaginea cu cei 200 de urși polari înghesuiți în jurul unei carcase de balenă este un semnal pentru ceea ce ne rezervă viitorul: tot mai mulți urși vor petrece tot mai puțin timp în mare. Și vor avea la dispoziție o pradă mult mai restrânsă. Din această situație rezultă un conflict inevitabil între urșii polari și oamenii din regiune. De la jumătatea lunii octombrie, urșii polari se apropie periculos de mult de satul Ryrkaipi, aflat pe uscat, la o distanță de 200 de kilometri față de insula Wrangel, în apropiere de o zonă în care morsele vin la țărm pentru a se odihni.
În acest an, sute de morse au murit strivite unele sub altele, fiind posibilă și ipoteza că au fost deranjate de un prădător, afirmă Viktor Nikiforov, expert și coordonator al Centrului rus pentru mamifere marine. Mai multe carcase de morse au plutit până în apropiere de acel sat și au atras urșii polari. Unul dintre ei a spart fereastra unei case, a relatat Niktor Nikiforov. Satul, locuit de aproximativ 600 de persoane, a fost plasat imediat în stare de alertă, autoritățile interzicând copiilor să meargă la școală pe jos și anulând mai multe evenimente publice.
Apoi, localnicii și oamenii de știință au folosit buldozere pentru a îndepărta de sat carcasele morselor. „Concentrarea de oameni și animale în aceeași zonă crește riscul de producere a unor conflicte. Nu putem stopa modificările climatice, dar putem (…) să facem mai ușoară viața urșilor polari”, înființând de exemplu patrule de supraveghere și alte măsuri de protecție. Odată cu transformările prin care trece natura, ar trebui să ne îngrijorăm”, a adăugat Viktor Nikiforov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?