Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Cum se poate recupera taxa auto


Juriștii afirmă că poate fi solicitată restituirea taxelor de poluare încasate în baza OUG 50/2008, considerată de Curtea de Justiție a UE ca nelegală, astfel că cetățenii care vor returnarea taxei de primă înmatriculare trebuie să facă cerere, iar în cazul refuzului, se pot adresa instanței.

Documentația necesară este, potrivit avocatei Lavinia Manu: cererea de restituire a taxei; copie de pe chitanța de plată a taxei; original și copie de pe cartea de identitate a autovehiculului eliberată de RAR – copia va fi certificată cu mențiunea „conform cu originalul”; original și copie de pe certificatul de înmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul Înmatriculari din cadrul Instituției Prefectului; un document din care să rezulte data primei înmatriculari a autovehiculului în străinătate; copie de pe cartea de identitate a persoanei; declarație pe proprie răspundere cu rulajul mediu anual la data înmatriculării în România, exprimat în kilometri; expertiza tehnică efectuată de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.

Conform avocatei, primul pas este înregistrarea unei petiții la Direcția Generală de Finanțe Publice Județene, prin intermediul căreia se susține că taxa este contrară dreptului comunitar și discriminator și se solicită restituirea ei, actualizată cu dobânda legală până la data plății. Reprezentanții Direcției sunt obligați să răspundă la această cerere în 30 zile.
În situația în care răspunsul este negativ, cel care solicită returnarea taxei trebuie să întocmească o cerere de chemare în judecată a Direcției Generale a Finanțelor Publice pe care o va depune la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a tribunalului în raza căruia își are domiciliul.
„Taxa de poluare introdusă de România, impusă mașinilor la prima lor înregistrare în România, contravine legislației Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima înmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul și punerea în circulație a mașinilor second-hand cumpărate în alte state membre”, a decis, în 7 aprilie 2011, Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE).

Deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, a declarat, că deciziile Curții de Justiție a UE sunt executorii și general obligatorii pentru toate Statele Membre, și, în cadrul fiecărui stat membru, pentru toate autoritățile acestuia: Legislative, Executive, Judecătorești. Procedura de restituire parcurge una sau doua faze, în funcție de poziția Ministerului Finanțelor, spune Chiuariu.

Într-o prima fază, contribuabilul care a plătit taxa va face o cerere de restituire către Administrația Financiară la care a achitat-o în baza deciziei Curții și a articolului 110 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Dacă Administrația Financiară refuză restituirea taxei, contribuabilul va introduce o acțiune la tribunal – secția de contencios fiscal, care va face aplicarea deciziei Curții. Acțiunea este supusă taxei de timbru, explică deputatul liberal Chiuariu, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților. Termenul general de prescripție pentru creanțe bugetare este de cinci ani.
„CJUE a pronunțat o hotărâre preliminară, răspunzând unei solicitări exprese a Tribunalului Sibiu, în contextul soluționării cauzei respective. Solicitarea Tribunalului Sibiu și hotărârea preliminară a CJUE vizează Ordonanța 50/2008 privind taxa de primă înmatriculare, care a fost amendată succesiv în mai multe rânduri. În forma actuală, legea privind taxa de poluare auto nu a ridicat probleme de natura neconformității cu dreptul european. O hotărâre preliminară a CJUE, care este o interpretare a dreptului european relevant, nu este susceptibilă de a fi pusă în execuție, însă ea este obligatorie pentru instanța națională în procesul de soluționare a cauzei”, potrivit DAE.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?