Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Şomeri „bolnavi“ de dragul banilor


Disperarea de a rămâne fără bani în buzunare îi determină pe șomeri să recurgă la tot felul de tertipuri, numai pentru a avea bani să-și cumpere un kilogram de cartofi și o pâine. Poate că unii nu-și caută locuri de muncă, dar cei mai mulți nu găsesc de lucru deși bat săptămâni, poate luni în șir pe la porțile angajatorilor. De fiecare dată li se spune că vremurile sunt grele, economia nu merge, așa că nu au nevoie de salariați noi. Patronii sunt mulțumiți dacă pot să-i țină pe cei pe care îi au deja! Drept urmare, din disperare, mulți șomeri aleg să se „îmbolnăvească”, doar pentru a prelungi perioada în care primesc ajutor de șomaj. Nu iau mulți bani, dar își pot duce traiul de pe o zi pe alta. Åži cine știe, poate reușesc să achite una dintre facturile la întreținere!
În primele două luni ale acestui an, Casa de Asi-gurări de Sănătate (CAS) Vrancea a eliberat 129 de certificate de concediu medical șomerilor. Majoritatea celor care au solicitat concedii medicale au invocat motive ca incapacitate temporară de muncă, sarcină și lehuzie. Suma ajunge la câteva mii de lei în cazul multor persoane. „În lunile ianuarie și februarie 2011, un număr de 105 șomeri a beneficiat de concediu medical, conform declarațiilor depuse de AJOFM Vrancea. Cele 129 de certificate de concediu medical au fost eliberate, în majoritatea lor, pentru incapacitate temporară de muncă și pentru sarcină și lăuzie. CAS Vrancea nu a decontat, până la momentul actual, sumele pentru certificatele de concediu medical acordate șomerilor”, a declarat Iustina Micu, purtător de cuvânt al CAS Vrancea.
Directorul executiv al AJOFM Vrancea nu este de acord cu această practică, însă de voie, de nevoie trebuie să achite banii șomerilor-bolnavi. „Sumele se calculează în funcție de veniturile din ultimele șase luni de activitate. Indemnizația de concediu medical se plătește în funcție de diagnostic, fie că e 75%, fie că e 90%. Medicii pun diagnostic și AJOFM nu poate verifica acest aspect. Nimănui nu-i convine să plătească pentru un șomer care stă acasă și ia bani de la stat pe nedrept”, ne-a declarat Iozefina Iaru.
Dacă se comit ilegalități în astfel de cazuri, se poate stabili prin urmărirea ade-verințelor medicale. În condițiile în care un șomer are concediu medical, ar trebui să aibă și o rețetă de medicamente, care poate fi urmărită. Cu toate acestea, legea nu permite celor de la Casa de Asigurări de Sănătate să verifice dosarele din acest punct de vedere.

În concediu medical, șomajul se suspendă

Potrivit legii, șomerii bolnavi trebuie să prezinte certificatul de concediu medical la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea. Din acel moment, șomerul nu mai primește indemnizație de șomaj, dar încasează până la 90% din salariul pe care l-a avut cu 6 luni înainte de a rămâne fără loc de muncă. Banii plătiți pentru concediile șomerilor sunt luați din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, la care cotizează toți cei care merg zilnic la serviciu, conform OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Toți acești bani pot fi încasați doar pentru că șomerul, pe perioada indemnizației, are calitate de asigurat în sistemul de sănătate. În momentul în care șomerul este în concediu medical, perioada pe care se acordă indemnizația de șomaj se suspendă, potrivit legii, dar continuă după ce concediul medical încetează. Astfel, șomerii vrânceni se aleg și cu bani mai mulți și cu șomajul prelungit.
La finele lunii aprilie, Vrancea număra 9.366 de șomeri și o rată a șomajului de 6,18%.

Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?