Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Plante medicinale pentru tratarea urciorului


Urciorul sau orjeletul este o afecțiune a pleoapelor asociată de obicei copilăriei, dar care se poate manifesta și la vârste mai înaintate. Inflamația acută a glandelor pilo-sebacee de la marginea ploapelor este provocată cel mai adesea de un stafilococ. Åži unele afecțiuni digestive (indigestia, constipația, bolile hepatice), metabolice (diabetul), oculare pot favoriza apariția urciorului. În ciuda „micimii” sale, nu trebuie tratat cu indiferență, conținutul purulent al acestuia putând crea complicații majore cu efecte imprevizibile. Aducem în atenție câteva dintre tratamentele pe bază de plante care s-au dovedit eficiente, urmând ca dumnea-voastră să vorbiți cu medicul despre eventualitatea aplicării lor.
 
Pentru uz intern:
Salvia – planta are acțiune antiseptică și antiinflamatoare atât în uz intern cât și extern. Se recomandă tinctura din care se iau câte 15 picături, de 3 ori pe zi.
Mărarul – pulberea de se-mințe, luată câte un vârf de cuțit, înainte de fiecare masă, stimulează și tonifică organismul, înlesnindu-i lupta împotriva agentului infecțios.
Nucul – se folosesc foliolele frunzelor sau nucile verzi, pentru prepararea unui extract alcoolic (se toarnă atâta rachiu de secară peste materialul ve-getal cât să-l acopere cu un strat gros de 2-4 cm, se lasă la soare, într-o sticlă bine închisă, timp de 2-4 săptămâni apoi se apoi se strecoară și se îmbuteliază în sticle de mici dimensiuni), din care se iau intern câte 15 picături, de 3 ori pe zi
 
Pentru uz extern:
Gălbenelele – părțile aeriene ale plantei dar, mai ales, florile conțin substanțe biologice active cu efect antiseptic și antistafilococic, nealterabile în urma prelucrării termice (ca infuzie, din 4 linguri/cană 20-25 minute) sau a extracției alcoolice (20 g în 100 ml alcool de 70 grade, macerare în 8-10 zile). Decoctul se folosește pentru comprese (câte 5 minute), la fel ca tinctura, aceasta din urmă după diluare.  Mușețelul – datorită acțiunii sale antimicrobiene, antiseptice și antiinflamatoare, se recomandă în toate afecțiunile interne sau externe care presupun existența unui proces infecțios. În cazul acesta, pentru efectuarea de băi locale și aplicarea de comprese, se recomandă un ceai concentrat, preparat din 3-4 linguri de flori la o cană de apă clocotită, lăsat să se infuzeze 15-20 minute, în care se adaugă 4 g acid boric.  
Ricinul – se face perierea zilnică a genelor și sprâncenelor cu uleiul obținut prin presarea la rece a se-mințelor. Stimulează creșterea perilor, avânt totodată și efect emolient și cicatrizant.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?