Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Mafia lemnului îl ameninţă pe deputatul Săpunaru


Mafia lemnului din Tulnici l-a amenințat pe deputatul liberal Nini Săpunaru după ce acesta a dezvăluit numele persoanelor care ar putea conduce Obștea de moșneni după alegerile pentru primăria localității. Liberalul a dezvăluit, vineri, în conferință de presă, că a fost avertizat asupra riscurilor la care se expune dacă vorbește despre tăierile ilegale din pădurile Obștii din Tulnici.

Mafia lemnului din Tulnici l-a amenințat pe deputatul liberal Nini Săpunaru după ce acesta a dezvăluit numele persoanelor care ar putea conduce Obștea de moșneni după alegerile pentru primăria din comună. Președintele PNL Vrancea a declarat că sunt câteva persoane foarte de-ranjate de afirmațiile pe care li-beralul le-a făcut în discuțiile cu oamenii din Tulnici.
„Vorba pe care am auzit-o la oameni era că principala problemă este la Obștea Tulnici. Spuneau că Obștea va rămâne pe mâna lui Å¢imbău, Ungureanu, a unui domn Negru și a lui Aurel Boțu. Asta va fi viitoarea conducere a Obștii. Sunt foarte deranjați acești domni de altminteri. Åži mi-au și transmis mesaje de amenințări. Nu e o calomnie. Îmi dovedesc mie, încă o dată și le aduc aminte că Săpunaru nu poate fi intimidat niciodată, nicicum în nici- un fel”, a afirmat deputatul liberal.
Amenințările nu au fost directe ci prin intermediari. „După ce am vorbit în sat, la jumătate de oră am fost sunat de cineva și mi s-a spus că sunt ăștia supărați și dacă am nevoie de niște oameni să mă păzească”, a precizat Săpunaru.

Lemnul de la Tulnici aduce profit de 100 miliarde de lei

Pădurile din zona Tulnici sunt jefuite sistematic în timp ce oamenii din instituțiile statului ridică din umeri sau se fac că lucrează. Miza sunt cele aproape 100 miliarde lei vechi, valoarea lemnului estimat că se taie ilegal de pe cele aproximativ 30 mii hectare de pădure. În timp ce unii afaceriști umblă cu gipane și își înalță vile de mi-liarde, obștenii din Tulnici sunt amăgiți cu câteva lemne pe an. Rezultatul este distrugerea pădurii, a mediului natural, dispariția păstrăvului. Totul doar pentru îmbogățirea unui grup de persoane care nu se dă în lături de la nimic pentru a-și atinge scopurile.
„Monitorul de Vrancea” a prezentat într-un număr anterior cum este jefuită pădurea Obștii din Tulnici chiar de cei aleși de oameni să o păzească. Prin marcări ilegale, tăieri în plus, tăieri accidentale pentru că ursul a dat cu laba pe copac sau drumuri făcute cu TAF-urile doar pe cei mai frumoși copaci, distrugerea pădurii nu poate fi executată decât în complicitate cu conducerea Obștii de Moșneni Tulnici și Ocolul privat din Tulnici. Dacă unul semnează contracte pentru exploatarea lemnului în păduri, celălalt dispune executarea lucrărilor de marcare și tăiere a copacilor.

DN 2D, transformat în drumul hoților de lemne

Reporterii de la „Monitorul de Vrancea” au arătat că instituțiile statului nu fac nimic pentru a opri distrugerea pădurilor. Transporturile de lemne din Parcul Natural Putna nu se pot efectua decât pe DN 2D, Focșani – Ojdula iar dacă statul ar avea interes să stopeze tăierile ilegale atunci ar asigura controale dure pe acest drum. Este singura cale de acces către zona Lepșa-Greșu de unde se extrag zeci de mii de metri cubi de lemn, zilnic. Soluția cea mai simplă pentru a stopa afacerile ilegale cu lemn presupune înființarea și funcționarea unui punct fix de control pentru camioanele care coboară pe DN 2D. Oamenii care lucrează în silvicultură știu că lemnul nu aduce niciun profit dacă nu este vândut iar camioanele sunt supraîncărcate cu bușteni peste greutatea legală, dar și peste cantitatea trecută în bonul de însoțire a lemnului.
Instituțiile care au atribuții să cântărească autocamioanele încărcate cu marfă, respectiv ARR și Secția de Drumuri Naționale (SDN), nu fac nimic. Dacă una dintre aceste instituții s-ar implica atunci s-ar pune capăt transporturilor ilegale iar camioanele burdușite cu lemne nu ar mai distruge drumurile. „Efectele s-au văzut atunci când ARR-ul a instalat un echipaj timp de două zile. Nu s-a mai tăiat, camioanele nu au mai coborât. Cum au plecat cei de la ARR au și început să coboare spre vale”, ne-a explicat un paznic de pădure din zona Tulniciului.

ARR și SDN își pasează controalele

Contactați de reporterii de la Monitorul de Vrancea, șefii de la ARR și SDN pasează responsabilitatea în încercarea de a acoperi lipsa de interes pentru demascarea unei afa-ceri ilegale de milioane de euro anual. Întrebați cum sunt stabilite punctele de control de pe drumurile naționale și de ce nu se fac verificări mai dese pe DN 2D, oamenii din conducerea instituțiilor au oferit răspunsuri ambigui. De exemplu, șefa de la SDN, Lucica Chiper, a spus că la nivelul județului este un singur echipaj care acționează cu cântar pentru a descoperi autovehiculele care nu respectă greutatea legală maxim admisă pe drumurile naționale. Echipajele stau mai mult la Tișița pentru că acolo e trafic mai mare. Aceasta deși zecile de tone de lemn încărcate pe un camion distrug asfaltul proaspăt turnat pe DN 2D.

Vrancea e pe primele locuri la criminalitate silvică

Dezastrul din pădurile Vrancei este confirmat chiar de ultimele analize realizate la nivelul Ministerului Administrației și Internelor. Potrivit unei statistici prezentate chiar de ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, Vrancea se află în rândul primelor județe din România la criminalitate silvică. „Județele unde criminalitatea silvică se menține la nivel ridicat sunt Gorj, Vrancea, Vâlcea, Suceava, Argeș, Bacău, Maramureș, Neamț, Covasna și Harghita”, precizează agenția Mediafax.

Obștea Tulnici, reclamată la Serviciul Antifraudă al APIA

Jaful din pădurile Obștii de moșneni Tulnici a adus cea mai bogată Obște din Vrancea în pragul falimentului.  Deciziile proaste ale Consiliului de Administrație, neregulile la cheltuirea subvențiilor europene au fost reclamate la Serviciul Antifraudă al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) București. Dacă nu ar primi subvenția europeană pentru pășune, oamenii din comună susțin că Obștea Tulnici ar avea o pierdere de aproape 4,5 miliarde lei vechi. Cum este posibil acest lucru când Obștea de moșneni Tulnici este unul dintre cei mai mari proprietari de pădure din România, cu peste 16 mii hectare de pădure, poate explica doar conducerea Obștii.
Mai mult, din 2011 Obștea va pierde și fondurile europene primite prin APIA pentru suprafețele de pășune. Banii nu vor mai fi încasați de Obște deoarece pășunile obștenilor au fost concesionate către Ocolul Silvic privat din Tulnici. Ce treabă are Ocolul Silvic cu administrarea pășunilor din comună doar Consi-liul de Administrație al Obștii Tulnici poate ști. Cert este că sunt câteva sute de mii de lei, adică miliarde lei vechi, care nu vor mai intra în conturile Obștii, adică ale obștenilor din Tulnici.
Situația pășunilor a fost discutată și la ultima Adunare generală a Obștii. Suspiciunile oamenilor despre fraudarea fondurilor europene sunt întărite de incendierea unei suprafețe de circa 25 hectare de pășune în urmă cu două săptămâni în zona Greșu. Oficial, pășunea a ars în urma unei „arderi necontrolate”, dar oamenii susțin că incendiul a fost provocat pentru a ascunde faptul că nu s-au efectuat lucrările de întreținere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?