Incredibil, dar adevărat! O adolescentă de 14 ani, din Odobești, figurează ca decedată în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), deși, ea trăiește, merge la școală, și în curând își va face și buletin. Adolescenta a fost „omorâtă” de SIUI în luna ianuarie a.c. și, în ciuda tuturor demersurilor făcute de către medicul de familie al fetei, nici în prezent aceasta nu a fost înviată. „Cei de la CAS mi-au spus că fata este decedată din noiembrie 1997, de la vârsta de 5 luni”, a declarat medicul Grigore Hanță.
Nicoleta Bădic este o adolescentă cu părul ca abanosul și ochii ca cerul, căreia, ca oricărui adolescent de vârsta ei, îi place să meargă la școală, să asculte muzică și să citească. Ea este elevă în clasa a VII-a la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobești, și după cum spune și ea, îi place să învețe. Fiind o fire respon-sabilă, își ajută mama la treburile gospodărești, cu toate astea, dacă, din nefericire, se îmbolnăvește, nu poate beneficia de servicii medicale gratuite, așa cum i s-ar cuveni în mod normal, deoarece în sistemul de sănătate, ea figurează ca fiind…decedată!!! Moartă de la vârsta de cinci luni!!! Când a aflat că sistemul de sănătate „a omorât-o”, Nicoletei nu i-a venit să creadă. „Nu-mi venea să cred. Eu sunt vie, merg la școală, îmi place să citesc și să învăț. Sunt o fată normală, căreia îi place muzica. Eu chiar trăiesc!”, a spus Nicoleta Bădic. Neregula a fost sesizată de medicul de familie al tinerei, Grigore Hanță, care la regularizarea din luna ia-nuarie, a observat că SIUI o dă decedată pe Nicoleta Cristina Bădic de la vârsta de cinci luni, deși ea a împlinit, pe data de 6 mai, 14 ani. „Fata este elevă în clasa a VII-a și este dată de SIUI ca fiind decedată din luna ianuarie. Cei de la CAS mi-au spus că este decedată din noiembrie 1997, de la vârsta de cinci luni. Cu toate astea, ea se încăpățânează să trăiască și frecventează școala, dar când are nevoie de servicii me-dicale gratuite nu poate beneficia de ele, nefiind recunoscută de sistem. În ciuda tuturor demersurilor făcute la Casă, privind existența persoanei, nici până în luna mai aceasta nu a fost… înviată”, a declarat Grigore Hanță, medicul de familie al tinerei.
O fată cuminte care frecventează zi de zi școala
Problema a fost semnalată și la școala unde învață Nicoleta, unde cu toții au rămas șocați de acest lucru, mai ales că o cunosc pe fată, profesorii având o părere bună despre ea. „Noi am aflat prin doctorul Hanță, care ne-a solicitat o adeverință, apoi ne-au sunat și cei de la Casă ca să vadă dacă e moartă! Noi am sunat și la Evidența Populației de la Poliție, unde figura ca decedată la Andreiașu, de la vârsta de cinci luni, cu toate că ea este elevă la noi din clasa a IV-a, de când s-a mutat de la Åcoala din Arva, Broșteni”, ne-a declarat Anișoara Lazăr, secretara Liceului din Odobești. Adolescenta declarată decedată de către SIUI este un elev bun și cuminte, care nu a creat niciodată probleme profesorilor și nici școlii. „Este o elevă în limitele normalității, care nu a creat niciodată probleme la învățătură și nici de disciplină”, ne-a spus Neculai Florea, directorul liceului din Odobești. Mama fetei, Angelica Calenciuc, a aflat că fata sa este declarată decedată de către sistemul de sănătate de la reprezentanții școlii, iar la aflarea veștii a rămas șocată, mai ales că știa că fata ei trăiește bine mersi, frecventează școala și o ajută zi de zi la treburile din gospodărie. După cum spune și aceasta, a avut mare noroc că de când SIUI a declarat-o decedată pe fiica ei, aceasta nu s-a îmbolnăvit și nici nu a avut nevoie de vreo rețetă medicală. „M-au sunat de la școală să-mi zică că fata mea figurează ca fiind moartă! Am rămas tablou! Inițial am crezut că a pățit ceva, dar mi-au zis să mă liniștesc că ea este la școală, și este o greșeală informatică. Nu-mi venea să cred că fata mea apare ca fiind moartă, în condițiile în care ea a primit alocația, am putut să o înscriu la școală, la medicul de familie, i-au fost făcute toate vaccinările. A doua zi am fost la școală și am dus o copie după certificatul de naștere, și apoi am fost și la poliție, unde lucrurile s-au rezolvat. De acum, trebuie să ne ducem să îi facem buletin”, a precizat mama fetei. Potrivit reprezentanților de la Evidența Populației din Odobești, fata figura ca fiind moartă până acum o lună de zile, când cei de la școală au semnalat problema. În cel mai scurt timp, greșeala a fost remediată, iar fata poate veni să-și facă buletinul. „Persoana decedată este din Andreiașu, și nu era înregistrată în baza de date. Astfel, când am fost informați că o persoană născută pe data de 6 mai 1997 este decedată, în baza de date figura doar Bădic Nicoleta Cristina și din acest motiv a fost declarată decedată. Dar când cei de la școală ne-au semnalat problema, am remediat-o, iar ea figurează, de o lună, ca fiind în viață. Noi o așteptăm să vină să își facă buletinul”, a declarat Maria Baciu, de la Evidența Populației din Odobești.
Pentru cei de la CAS, doar o problemă… rezolvată
Cu toate astea, și în luna mai a.c. Nicoleta figura în SIUI ca fiind decedată. Reprezentanții Casei de Asi-gurări de Sănătate (CAS) recunosc că SIUI are din când în când probleme tehnice dar care, spun ei, sunt remediate. „Baza de date privind persoanele asigurate din județul Vrancea este gestionată de programul SIUI, program implementat începând cu luna octombrie 2008, și care validează intrările și ieșirile asiguraților din listele medicilor de familie, pe baza raportărilor lunare. Altfel spus, medicii de familie raportează în Sistemul Informatic Unic Integrat la începutul fiecărei luni mișcările din luna anterioară, persoanele nou înscrise pe liste și cele care au fost excluse de pe liste – care pleacă în alt județ, care optează pentru un alt medic de familie sau care au decedat, fiind exclusă, în aceste condiții, varianta înscrierii pe lista mai multor medici de familie a aceluiași pacient. De asemenea, programul este actualizat în permanență cu informațiile privind persoanele decedate, persoanele nou născute, beneficiarii legilor speciale, etc. – date care sunt furnizate Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea în baza unor protocoale semnate între institu-țiile publice. Având în vedere faptul că programul informatic este supus unor intense acțiuni vizând procesele de optimizare și reglaj, apar câteodată probleme tehnice care însă sunt remediate, existând o monitorizare specială a parametrilor de funcționare a aplicației de către CNAS și echipele care gestionează acest sistem informatic”, a declarat Iustina Micu, purtător de cuvânt al CAS Vrancea.
Deși cei de la CAS spun că problemele sunt remediate, ei întârzie să o „învie” pe Nicoleta, astfel încât aceasta să poată beneficia de serviciile medicale care i se cuvin, de dreptul la sănătate care este stipulat și în Constituția României.
Din fericire, Nicoleta a fost ferită de o urgență medicală în această perioadă de când sistemul de sănătate insistă că este moartă. Serviciile medicale de care ar fi beneficiat în aceste condiții n-ar fi fost decontate de către CAS. De ce? Pentru simplul motiv că ea figurează ca fiind decedată, iar cei trecuți în neființă nu au cum să primească asistență medicală…