Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Topul celor mai spectaculoase specii noi descoperite în 2011


Un păianjen care țese o pânză extrem de solidă, un gândac săltăreț, o ciupercă fosforescentă, o bacterie devoratoare de rugină și un melc supranumit „tiranozaur” au fost incluși în topul 10 al celor mai spectaculoase specii descoperite în 2011, au anunțat, luni, cercetătorii americani. În fiecare an, Institutul internațional de explorare a speciilor, un organism atașat Universității de Stat din Arizona, publică o listă care include speciile de animale și plante recent descoperite, reținându-le pe cele mai spectaculoase. Institutul este specializat în taxonomie (știința clasificării speciilor) și militează pentru protejarea lor. Munca de cercetare în acest domeniu este departe de a se fi încheiat: „Estimăm că, din 1758, am catalogat mai puțin de 20% din totalul speciilor de plante, animale și bacterii care trăiesc pe Terra”, a declarat Quentin Wheeler, entomologul care conduce institutul citat. Specia desemnată câștigătoare în clasamentul din 2011 este păianjenul Darwin (Caerostris darwini), care secretă un fir de mătase de două ori mai rezistent ca cel produs de păianjenii obișnuiți, fiind capabil să țeasă pânze de peste 25 de metri, pentru a traversa râurile din insula Madagascar, unde a fost descoperit.
O bacterie devoratoare de rugină, descoperită pe epava transatlanticului Titanic de către savanții canadieni și spanioli, a făcut la rândul ei senzație. „Oamenii de știință cred că acest organism poate fi utilizat pentru eliminarea reziduurilor de pe epave și de pe platformele petroliere de pe fundurile oceanelor”, au anunțat reprezentanții institutului. Melcul tiranozaur a ținut să contrazică dictonul „animalele mici nu le mănâncă pe cele mari”. Acest gasteropod a fost descoperit după ce a atacat nasul unei fetițe din Peru. Este singura specie de melc înzestrată cu mandibulă și dinți, atât de puternici încât a primit numele redutabilului dinozaur.
Topul din 2011 cuprinde și prima ciupercă cunoscută care crește sub apă, o altă ciupercă, fosforescentă, o lăcustă care polenizează o orhidee pe cale de dispariție, dar și o șopârlă uriașă (o specie de Varan).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?