Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Cozile umilinţei pentru analize gratuite


Subfinanțarea sistemului sanitar îi duce pe vrânceni la limita disperării. Pentru a beneficia de un set de analize medicale decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate, vrâncenii sunt nevoiți să își facă programări cu câteva luni bune înainte, deoarece laboratoarele de analize epuizează banii din primele zile ale lunii. După ce se termină fondurile, pacienții bat drumurile de la un laborator la altul și în final, ajung să-și plătească singuri analizele.

Puținii bani alocați de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea pentru laboratoarele de analize me-dicale, fac ca pacienții să aștepte și câteva luni pentru un set de analize gratuite. Astfel, la majoritatea laboratoarelor de analize medicale din Focșani, pacienții pot beneficia de analize gratuite maxim jumătate de lună, și asta în condițiile în care și-au făcut programări cu mult timp înainte. Numai că majoritatea persoanelor care au nevoie de analize me-dicale, nu o fac pentru un control de rutină, ci în caz de urgență medicală și, în cele mai multe cazuri, aceștia sunt nevoiți să scoată bani din buzunar. Garofa Gașpar, reprezentanta Laboratorului Clinic Chimist Principal Gașpar Garofa, spune că banii alocați de la CAS, îi ajung, în cele mai bune cazuri, pentru primele șapte zile din lună, dar, dacă ar lucra la capacitate maximă, banii ar fi suficienți doar pentru trei zile. „Laboratorul are o adresabilitate foarte mare. Spre deosebire de majoritatea laboratoarelor, fondurile se epuizează în mod normal, în trei-patru zile, dar pentru a asigura o perioadă mai lungă de gratuitate pentru pacienți, programăm fondurile pentru maxim șapte zile. După epuizarea fondurilor, pacienții au două posibilități, fie să se programeze pentru următoarele luni, fie să plătească costul analizelor. Pentru a veni în sprijinul pacienților, am redus până la limita suportabilă prețurile, oferind promoții. Programările se fac până la epuizarea fondului anual, inclusiv până în luna decembrie, un pacient programat putând face analizele și după șase, șapte luni, negăsind loc în lunile anterioare”, ne-a declarat Garofa Gașpar.

Gratuitate doar pentru cei programați

Astfel, în cazul în care pacienții nu au programare făcută și au nevoie urgentă de un set de analize medicale sunt nevoiți să scoată bani din buzunar. Un pachet general de analize pentru adulți costă 90 de lei, iar unul pentru copii ajunge la suma de 85 de lei. Aceste sume sunt mult prea mari pentru vrâncenii de rând, care și așa se chinuie de pe o zi pe alta. La un alt laborator de analize medicale din Focșani, la Diamed Center, banii alocați de CAS ajung, din fericire, pentru aproape trei săptămâni, numai că în această perioadă nu se pot face programări, deoarece la 1 iunie se vor face contractările și nu se știe câți bani vor fi alocați. În aceeași situație sunt toate laboratoarele de analize din Focșani. „Din cauza faptului că la 1 iunie se fac contractările, nu se știe pe ce sumă se va merge, și din acest motiv încă nu se fac programări. În mod normal, banii de la Casă ne ajungeau cam pentru 20 de zile, iar în rest pacienții trebuiau să plătească pentru analizele medicale”, a declarat medicul Mioara Hanță, din cadrul Laboratorului Diamed Center. Åži medicii de familie sunt luați cu asalt de pacienții care vor să beneficieze de analize medicale gratuite. „Înainte să le dau trimitere către un laborator de analize, îi trimit să își facă programare, deoarece se știe că banii celor de la laboratoare  ajung pentru puține zile. Abia după ce își fac programarea le dau și eu biletul de trimitere pentru a beneficia de compensare din partea Casei”, a declarat un medic de familie din Focșani. În medie, pe un bilet de trimitere sunt recomandate 10-15 analize de bază, care costă între 50 și 70 de lei pentru un pacient. Potrivit reprezentanților laboratoarelor de analize medicale din oraș, în ultimii doi ani s-a ajuns în situația în care lună de lună, laboratoarele să rea-lizeze un număr relativ minim de analize, tocmai din cauza banilor care se dovedesc a fi insuficienți în raport cu solicitările venite din partea populației pe acest segment de servicii medicale. În prezent, la nivelul județului Vrancea, se află în relație contractuală cu CAS, opt laboratoare de analize medicale care au primit, pentru anul 2010, de la CAS, suma de 1.350.000 lei. Din păcate, fondurile alocate pentru anul trecut s-au dove-dit a fi insuficiente, iar reprezentanții laboratoarelor speră ca la contractarea de anul acesta, sumele de bani să fie mai mari pentru ca vrâncenii să nu fie nevoiți să aștepte câteva luni bune pentru un set de analize. Astfel, deși plătesc o viață întreagă asigurări de sănătate, vrâncenii sunt nevoiți să scoată bani din buzunar pentru serviciile me-dicale, care, în mod normal, ar trebui să fie gratuite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?