Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Cum tratăm denutriţia?


Slăbirea este starea fiziologică în care se produce scăderea greutății corpului cu peste 15% față de greutatea sa normală ca urmare a unui dezechilibru între aportul și consumul caloric și proteic. Această afecțiune mai este desemnată prin următorii termeni de specialitate: malnutriție caloricoprotidică și distrofie alimentară. Cauzele sale sunt cele mai diverse, începând cu cele de ordin economic, social și terminând cu cele de ordin cultural și medical. Slăbirea se poate face cu păstrarea intactă a capacității de muncă fizică și intelectuală și a apetitului sau cu scăderea acestora. În realitate, declanșarea afecțiunii constituie în cele mai multe cazuri rezultatul acțiunii conjugate a mai multor factori. Cei mai importanți dintre aceștia sunt:
 1. reducerea ingestiei de alimente determinată la rândul său de anorexie (lipsa poftei de mâncare), afecțiuni ale gurii și dinților, febra prelungită, anemia, tutunul, alcoolul și altele.
 2. pierderea exagerată a materiei proprii organismului prin diaree, afecțiuni renale etc.
 3. consumul sporit de energie în perioada de creștere sau în timpul efortului fizic îndelungat.
 4. scăderea capacității digestive din cauza unor tulburări ale sistemului digestiv.
Efectele neplăcute ale denutriției pot fi contracarate cu ajutorul medicinei moderne sau prin intermediul plan-telor tonic-amare frecvent întrebuințate în fitoterapie. Metoda din urmă prezintă avantajul unor costuri mici și a unor efecte remarcabile. Pentru oricare dintre metode ați dori să optați însă, cereți aprobarea medicului dumneavoastră. Menta se recomandă sub formă de infuzie sau de tinctură iar scopul urmărit este acela de a stimula secreția sucurilor digestive și secrețiile intestinale. În cazul folosirii infuziei, efectul antianorexigen dorit se va obține printr-un consum de 1-2 căni pe zi(1 linguriță/cană). Sub formă de tinctură se recomandă 20 picături, de 2-3 ori pe zi. Păpădia determină creșterea apetitului, stimulează diureza,  secrețiile digestive și ajută la eliminarea toxinelor din organism. În extrasezon frunzele și codițele sale se pot utiliza sub formă de infuzie sau tinctura iar primăvara în salate. Frunzele uscate de nuc preparate sub formă de infuzie îndulcită cu miere stimulează de asemenea digestia prin excitarea secreției sucurilor gastro-intestinale. Alte plante extrem de utile în lupta cu denutriția mai sunt: ghințura, urzica-vie, anghinarea, salcia, pelinul, cătina, cimbrul și multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?