Deși în județul nostru nu a fost înregistrat niciun caz de infectare cu bacteria E-coli în urma consumului de legume crude, provenite din Spania, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a primit o alertă în acest sens, din partea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. „În județul nostru nu s-au înregistrat astfel de cazuri de infectare cu bacteria E-coli. Am primit o alertă din partea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile în care erau specificate numărul de cazuri semnalate de țările europene”, a declarat medicul Marina Maiorov, din cadrul DSP Vrancea. În ultima perioadă, mai multe țări europene au raportat cazuri de infectare cu bacteria E-coli și chiar decese în urma consumului de legume crude provenite din Spania, mai exact roșii, castraveți și salată verde. Potrivit specia-liștilor, bacteria se răspândește rapid și este deosebit de periculoasă întrucât provoacă hemoragie în sistemul digestiv și chiar tulburări grave denumite sindromul hemolitic uremic (SHU). Potrivit presei centrale, în România, de la începutul anului în curs s-a diagnosticat un singur caz de infecție cu STEC, tulpina agresivă a bacteriei E-coli, dar fără a dezvolta SHU. Pentru a preveni infectarea cu bacteria E-coli, medicii recomandă populației să respecte măsurile de igienă, cum ar fi spălatul mâinilor, mai ales înainte de masă, și spălatul fructelor și legumelor înainte de consum.
De menționat că infecția cu E-coli se manifestă prin diaree, dureri de cap și de burtă.