Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Sistemul medical, pe butuci!


Sistemul medical este în moarte clinică!  De ieri, medicii de familie nu mai prescriu rețete compensate și gratuite, deoarece nu au nicio bază legală, în condițiile în care nu vor să semneze Contractul Cadru, iar Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) nu s-a sinchisit să îi cheme să semneze actele adiționale de prelungire a vechiului act normativ. Aproximativ 70 de medici de familie vrânceni au participat, ieri, la un simpozion pe teme medicale, în care s-a discutat și despre mult contestatul Contract Cadru. Aceștia au decis ca până când nu se va reglementa într-un fel si-tuația, să nu utilizeze formularele CAS. În consecință, vrâncenii nu vor mai putea beneficia de rețete medicale gratuite, bilete de trimitere, de investigație, de concedii medicale, mai exact de conceptul de sănătate gratuită. „Toți colegii care au participat astăzi (ieri – n.r.) la simpozion sunt hotărâți să nu utilizeze formularele Casei și nici să semneze Contractul Cadru în forma lui actuală. Probabil vor fi foarte pu-țini care vor ceda și vor semna tâmpeniile Casei Naționale. Toți medicii ne-au cerut să îi reprezentăm în continuare și să nu cedăm la nicio presiune. Pacienții care vor veni la cabinet îi vom consulta, le vom da rețete medicale, dar nu vom utiliza formularele Casei”, ne-a declarat medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. De asemenea, medicii mai sunt de părere că această situație este convenabilă pentru cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), deoarece, atâta timp cât ei nu furnizează servicii medicale, se face o economie destul de consistentă de bani.

Interzis la îmbolnăviri

Totuși, vrâncenii au înțeles situația medicilor de familie și ieri, nu au luat cu buluc cabinetele acestora. „Au venit pacienți la cabinet, dar mai puțini față de începuturile de lună. Majoritatea pacienților au fost copii, pe care i-am consultat și bolnavi cronic, care mai au tratament pentru câteva zile. Le-am acordat consultații medicale, dar nu am utilizat formularele Casei. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla de mâine (astăzi –  n.r.), să vedem în ce direcție o luăm. Poate se va reglementa în vreun fel si-tuația”, ne-a declarat medicul de familie Gina Calistru. Oricum, cadrele medicale au spus că, în caz de urgență, sunt nevoite să trimită pacienții la Unitatea de Primire Urgențe a spitalelor, pentru a beneficia de tratament gratuit. Nici farmaciile nu mai pot elibera rețete compensate și gratuite pacienților în nevoie, deoarece calculatoarele res-ping introducerea rețetelor, pe motiv că medicii nu mai au contract. Așa că zilele acestea avem interzis la îmbolnăviri și dacă, Doamne ferește avem ghinionul de a ne îmbolnăvi, trebuie să avem buzunarele doldora de bani…

SIUI a fost ieri nefuncțional

Åži pentru ca sănătatea să intre de tot în moarte clinică, ieri, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) s-a blocat, medicii de familie neputând face raportările online aferente lunii mai. „Dacă toate situațiile dezastruoase din sistemul sanitar nu erau suficiente, «minunatul și lăudatul SIUI» (lăudat de CNAS!!! și plătit cu bani grei ) a făcut modificări care blochează orice raportare din softurile de cabinet pe care le folosesc marea majoritate a medicilor. Ca urmare nu se pot raporta online situațiile prestațiilor lunii mai 2011(pacienți înscriși, rețete, trimiteri, investigații, etc ), deși am plătit și achiziționarea semnăturilor electronice! Culmea că din 01.06.2011 raportările se fac obligatoriu online conform Ordinului președintelui  CNAS pe baza semnăturii electronice! Haos – dezinformare – bătaie de joc! Nu pot fi raportate și facturate toate serviciile lunii mai 2011!”, ne-a declarat medicul Grigore Hanță. Se pare că CNAS pune bețe în roate medicilor de familie și sistemului medical.

Luna aceasta se va merge tot pe acte adiționale

În legătură cu situația în care se află furnizorii de servicii medicale, care nu pot oferi asistență medicală gratuită vrâncenilor, CAS Vrancea a precizat, prin intermediul unei adrese trimise de către CNAS, că și în luna iunie, se va merge tot pe acte adiționale la Contractul Cadru pe 2010. „Casele de Asigurări de Sănătate încheie pentru luna iunie 2011 acte adiționale la contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente și dispozitive me-dicale pentru  anul 2010. Condițiile acordării asistenței medicale în baza actelor adiționale sunt cele prevăzute în actele normative în vigoare pe perioada derulării actelor adiționale. Pentru toate domeniile de asistență medicală,  eventualele diferențe rezultate ca urmare a negocierii contractelor pentru anul 2011 și prevederile cuprinse în actele adiționale co-respunzătoare lunii iunie, se vor regulariza”, se arată într-o informare trimisă de CAS Vrancea. Åži pentru ca războiul să fie complet, ieri, Fede-rația Națională a Patronatelor Me-dicilor de Familie și Societatea Națională a Medicilor de Familie, au depus o solicitare la Curtea de Conturi, prin care au cerut o verificare a execuției bugetare pe anul 2010 a medicinei primare. Aceștia vor să afle cum a administrat CNAS banii alocați medicinei de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?