Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Proteinele – componente esenţiale pentru organismul nostru


Alimentele pe care le consumăm au la bază trei constituenți nutritivi fundamentali: proteinele, grăsimile și zaharurile. În timp ce ultimele două pot lipsi o perioadă din alimentația noastră fără ca organismul să sufere consecințe importante, nu același lucru se poate spune și despre absența proteinelor, fapt care le situează printre principalele componente ale corpului nostru.
Printre alimentele cu un conținut proteic bogat, ce nu trebuie să lipsească din dieta noastră, amintim carnea de pește, carnea de pui, ouăle, laptele dar și unele alimente care conțin proteine vegetale, cum sunt de pildă nucile, fasolea sau cerealele. Corpul nostru își construiește propriile proteine cu ajutorul aminoacizilor ce alcătuiesc proteinele din alimente.
Pentru a afla care este cantitatea zilnică de proteine de care aveți nevoie pentru funcționarea optimă a funcțiilor vitale, trebuie să știți că fiecărui kg de greutate corporală trebuie să îi corespundă un gram de proteine.
Se admite ca în cazul copiilor și al femeilor însărcinate cantitatea de proteine consumată  trebuie să fie mai mare datorită modificărilor intense petrecute în organismul acestora și consumului accelerat. Deși la prima vedere lucrurile sunt simple, în realitate, corpului nostru nu îi este ușor să sintetizeze cantitatea optimă pentru a funcționa corespunzător. Vechiul proverb „Ești ceea ce mănânci” ar trebui să fie mai degrabă înlocuit cu „Ești ceea ce asimilezi”. 
Studiile arată că dintre persoanele care s-au prezentat medicilor cu probleme de sănătate derivate din lipsa proteinelor, multe aveau o alimentație adecvată. Acest lucru demonstrează că principala problemă este lipsa unei bune digestii și asimilarea necorespunzătoare a proteinelor ce se realizează la nivelul pereților intestinali. În discuțiile dintre noi auzim tot mai des vorbindu-se despre  procesul accelerat de îmbătrânire ce ne cuprinde, unele persoane considerând că este absolut normal să ni se întâmple acest lucru.
De fapt nu  este vorba de îmbătrânire, responsabilitatea revenind unei forme de degenerare pe care o suferim în urma asimilării necorespunzătoare a proteinelor. Două persoane care urmează aceeași dietă și care duc un stil de viață asemănător pot ajunge la rezultate total diferite deoarece evoluția proceselor realizate în organismul nostru se întemeiază întotdeauna pe un fond genetic diferit.
Din acest motiv este recomandat să ne adaptăm dieta în funcție de cerințele și nevoile personale, având în vedere să îi asigurăm corpului nostru  proteinele de care are atâta nevoie pentru a se menține sănătos și în formă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?