Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Elevii din Ciorăști, antreprenori de mici


Activitățile dedicate educației globale la Școala Ionel Sârbu din Ciorăști
au continuat săptămâna trecută, când au mai avut loc și evenimente specifice campaniei SNAC de donare  de fructe și legume. Astfel, elevii din Ciorăști au aflat date importante despre drepturile copilului, au discutat despre violență și toleranță, despre natură și problema mediului, dat fiind faptul că școala este membră în „patrula de reciclare”. Acest proiect este în derulare până în luna mai. Nu numai cadrele didactice s-au pregătit pentru aceste dezbateri, ci și  elevii, care au compus poezii, au scris compuneri interesante, subiectele alese fiind de interes deoarece sunt actuale.
Pentru toate activitățile derulate în școală, conducerea unității de învățământ a atras și parteneri din comunitatea locală pentru a maximiza cât mai mult efectele proiectelor, precum Poliția locală, dispensarul uman sau primăria. Potrivit informațiilor furnizate de profesorul Gianina Mihăică, consilier educativ, prin implementarea acestor proiecte s-a urmărit cunoașterea unor personalități ale lumii și perceperea acestora ca modele de viață, formarea și adoptarea unui comportament tolerant față de semeni, ameliorarea riscului de abandon școlar în cazul familiilor dezorganizate sau cu părinți plecați în străinătate, adoptarea unei atitudini civilizate față de mediul înconjurător, conștientizarea pericolului consumului exagerat de produse ce conțin aditivi alimentari. „Scopul proiectelor inițiate a fost cunoașterea și formarea unor atitudini de respingere a tot ceea ce are efect negativ asupra societății contemporane și formarea unei atitudini sănătoase necesare dezvoltării personalității elevului”, ne-a declarat Gianina Mihăică.
Profesorul a mai înscris elevii și într-un proiect prin care aceștia să afle mai multe informații despre drepturile pe care le au pe internet atât on-line, cât și off-line, intitulat „Ora de net”.
Tot săptămâna trecută, elevii au fost la bătrânii din sat și le-au dăruit pachete cu fructe și legume. Acțiunea a avut loc în cadrul campaniei SNAC și s-a derulat în parteneriat cu Centrul de Educație Incluzivă Mihălceni, sub genericul „Săptămâna fructelor și a legumelor donate”. Elevii nu sunt la prima lor activitate de acest fel, ei făcând mici donații și în alți ani, înainte de sărbătorile importante, precum Crăciun sau Paște, 1 și 8 martie.
Acum, cadrele didactice și elevii vor să strângă bănuți pentru a pregăti cadouri de Crăciun bunicilor din comună și poate și câte un brăduț, după cum ne-a spus profesorul Gianina Mihăică.

„Trăiește sănătos, mănâncă românește”
 
Elevii școlii din Ciorăști se dovedesc a fi foarte inventivi când vine vorba de strâns bani, dacă ne gândim că de patru ani de zile organizează târgul de produse tradiționale „Trăiește sănătos, mănâncă românește”. Târgul a fost organizat la școală și la Căminul Cultural, pentru a atrage cât mai mulți participanți și implicit cumpărători. Produsele au fost vândute părinților, profesorilor și tuturor celor care au vizitat târgul. Evenimentul a ajuns la a patra ediție și se pare că va deveni o tradiție pentru școala din Ciorăști, mai ales că se bucură și de sprijinul părinților, care susțin și încurajează actele de voluntariat ale copiilor.
Ultimul târg a fost organizat la școală și fiecare clasă a avut câte un stand, unde au vândut prăjituri de tot felul, făcute de elevi și părinții acestora în propriile gospodării, zacuscă, plăcinte, fructe, dulcețuri, compoturi, legume și alte produse. Cu banii care au fost strânși în urma vânzării produselor, elevii vor decide cu diriginții claselor din care fac parte ce vor face. Este posibil ca la clasa a VIII-a sumele strânse să fie folosite pentru banchetul de la final de an sau vor putea merge în excursii. În anii trecuți, din acești bani s-au mai cumpărat și cadouri de Crăciun pentru bunicuții și bunicuțele din comună, pe care copiii îi vizitează ori de câte ori e o zi specială.

„Târgul s-a bucurat de un real succes, mai ales că produsele sunt de foarte bună calitate și de la an la an s-au diversificat. Noi am promovat târgul în rândul comunității și au venit foarte multe persoane să cumpere de la copii. Ei, împreună cu diriginții, au stabilit prețurile și tot împreună vor stabili ce vor face cu bănuții. Trebuie spus faptul că bănuții strânși se folosesc doar pentru copii, nu pentru școală”, ne-a mai spus Gianina Mihăică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?