Cum procedăm dacă pauzele între cursuri sunt prea scurte sau dacă în concediu suntem undeva pe drum și dorim să mâncăm ceva repede? Astăzi acest lucru nu mai reprezintă o problemă pentru că există o varietate de conserva. Întrebarea este: ce conținut de vi-tamine dețin alimentele conservate? Nu sunt demult apuse timpurile în care alimentele erau depozitate undeva la răcoare și cu greu păstrate să nu cumva să se strice. Astăzi, datorită tehnologiei evoluate avem posibilitatea de a conserva orice pe o perioadă lungă de timp. Microorganismele nocive sunt total nimicite, astfel mânca-rea nu se poate strica. Din păcate toate metodele de conservare reduc cantitatea de vitamine.
Conținutul de vitamine din alimentele proaspete
Legumele și fructele „proaspete” pe care le găsiți pe standurile din piață sau în supermarket au avut din păcate de-a face, pe tot parcursul drumului până au ajuns în rafturi, cu „hoții de vitamine”. Legumele proaspăt culese și care sunt lăsate o perioadă de timp în soare își pierd considerabil din cantitatea de vitamina C. De exemplu salata care a fost culeasă în grădină, care a doua zi se regăsește pe rafturile magazinelor și care seara este cumpărată și este preparată în casă conține extrem de puține vitamine și mi-nerale.
Alimentele conservate
În funcție de felul în care sunt conservate legumele și fructele pot rămâne cu mai mult conținut de vitamină C față de cele proaspete. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că vitamina C aparține seriei de vitamine care se dizolvă în apă și care reacționează într-un mod foarte sensibil la influențele mediului înconjurător. Dacă acestea se vor conserva imediat după ce au fost culese pierderile de vi-tamine sunt mai mici.