Câțiva polițiști vrânceni afiliați Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC)-Filiala Vrancea au participat, ieri, la mitingul de protest organizat la București. Evident, numărul participanților a fost mai mic decât cel preconizat. Liderul SNPPC – Filiala Vrancea, inspectorul principal Angelin Ciobanu, preciza luni seara, că la miting vor participa aproximativ 50 de polițiști vrânceni. Câțiva dintre ei s-au răzgândit însă până dimineață, așa că la autocar au mai ajuns doar 20 de oameni ai legii vrânceni. Aceștia s-au alăturat colegilor din întreaga țară și și-au strigat nemulțumirile în fața sediului Ministerului Administrației și Internelor.
Polițiștii speră ca situația lor să se schimbe în urma negocierilor dintre liderii de sindicat și ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș. Banii luați din salariu, dar și disponibilizările care urmează au fost principalele motive care i-au determinat pe oamenii legii să iasă în stradă. Ei cer ca până la data de 5 iulie a.c. să li se restituie banii luați din norma de hrană și restul de bani pentru echipamentul cuvenit pentru anul 2010. De asemenea, vor ca absolvenții instituțiilor de învățământ ale MAI să nu mai fie obligați să plătească penalizări legate de taxele de școlarizare dacă părăsesc sistemul înainte de perioada contractată. Totodată, oamenii legii cer ca MAI să facă propuneri legislative pentru ca personalul pensionat de acum înainte, în cadrul reorganizării MAI, să aibă garantate salariile compensatorii, anulate pe durata anului 2011, urmând ca acestea să intre în plată după 1-2 ani de la data pensionării.
Reamintim că în cursul săptămânii trecute, polițiștii, jandarmii și pompierii au aflat cu stupoare că luna aceasta vor primi un salariu cu 500 de lei mai mic. Măsura drastică nu i-a lăsat indiferenți pe oamenii legii, care vor să iasă în stradă în număr cât mai mare.
Polițistul Poroșnicu așteaptă ordinul de demitere
Raporturile de serviciu ale subinspectorului Sorin Poroșnicu cu Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Vrancea vor înceta în curând. Conducerea IPJ Vrancea așteaptă ordinul de demitere a polițistului, care urmează să fie semnat de ministrul Administrației și Internelor. Chiar dacă nu a fost exclus din Poliție oficial, Sorin Poroșnicu nu a mai fost văzut de câteva zile pe la serviciu.
Conducerea IPJ Vrancea așteaptă de la Ministerul Administrației și Internelor ordinul de demitere a polițistului Sorin Poroșnicu. Odată cu venirea acestuia, omul legii va fi exclus din sistem. Până ieri după-amiază, la IPJ Vrancea nu ajunsese încă ordinul de demitere, semnat de ministru.
În urmă cu mai bine de o săptămână, la IPJ Vrancea a ajuns informarea cu privire la hotărârea Curții de Apel Galați, potrivit căreia polițistul Sorin Poroșnicu a fost condamnat la 1 an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Hotărârea a fost dată de magistrați la finele lunii februarie, iar informarea a ajuns la IPJ trei luni mai târziu. Odată cu semnarea ordinului de demitere, Sorin Poroșnicu nu va mai putea îmbrăca niciodată uniforma de polițist.
Reamintim că subinspectorul Sorin Poroșnicu renunță la uniforma de polițist, după ce judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au respins ca nefondat recursul formulat de acesta, el fiind condamnat la 1 an și șase luni de închisoare cu suspendare de magistrații Curții de Apel Galați pentru luare de mită. În luna februarie a.c., ÎCCJ a judecat recursurile formulate atât de Poroșnicu cât și de procurorii anticorupție și au decis că trebuie menținută soluția dată la Galați.
Contactat de reporterii noștri la momentul pronunțării deciziei, sub-inspectorul Sorin Poroșnicu a declarat că se aștepta la această decizie deoarece aceasta a fost cea mai simplă soluție care putea fi luată de judecători. Polițistul a negat de fiecare dată acuzațiile aduse de procurorii DNA, respectiv de luare de mită.
Polițistul Poroșnicu a ajuns în atenția procurorilor anticorupție și ulterior a fost trimis în judecată după ce în data de 19 noiembrie 2008, în timp ce s-ar fi aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu pe DN2 E85, ar fi pretins de la un șofer suma de 500 de lei pentru a trece cu vederea anumite abateri. În acest dosar a fost audiat ca martor și fostul polițist Nicolae Rotaru, condamnat la rându-i pentru luare de mită, împreună cu al său coleg Marius Milea. De altfel, dosarul în care Rotaru și Milea au fost condamnați a fost atașat la cel al lui Poroșnicu. Instanța de fond, respectiv Curtea de Apel Galați, l-a găsit vinovat pe Sorin Poroșnicu pentru comiterea infracțiunii de luare de mită și i-a aplicat acestuia o condamnare de un an și șase luni de închisoare cu suspendare, polițistul beneficiind de circumstanțe atenuate pentru bună purtare. Pe lângă această pedeapsă, Poroșnicu s-a ales și cu pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții de conducere, cât și de a ocupa o funcție sau profesie de natura celei de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
Se pare că fapta pentru care a fost cercetat subinspectorul Poroșnicu ar avea oarecum legătură cu cea a foștilor polițiști Milea și Rotaru, care au fost judecați și condamnați pentru că în luna noiembrie 2008 au fost prinși în flagrant în timp ce luau mită. Polițiștii, care ulterior au fost înlăturați din sistem, se aflau în exercițiul funcțiunii în zona Mărășești. Flagrantul a fost organizat după ce la Inspectoratul General al Poliției Române au fost primite mai multe sesizări.