Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Ceapa şi proprietăţile sale curative


Fără îndoială una dintre cele mai populare plante perene este ceapa(Allium cepa). Originară din regiunile de stepă ale Asiei centrale, aceasta a fost întrebuințată în alimentație de timpuriu în Egiptul antic și în Imperiul Roman, fiind astfel  una dintre cele mai vechi plante de cultură.   Datorită gustului și mirosului ei specific, ceapa este folosită astăzi mult mai frecvent pe post de condiment decât ca remediu natural, deși proprietățile sale o recomandă și în acest scop.
Există mai multe varietăți de ceapă, judecând după criteriul culorii, dar fără a exista însă și o deosebire semnificativă sub raportul proprietăților lor. Dacă din punct de vedere culinar lucrurile sunt destul de clare, din punct de vedere al utilizării ei în scopuri me-dicale ceapa necesită măcar o scurtă prezentare. Începând cu afecțiunile banale de care nu scapă nimeni, precum gripa sau răceala, și până la cele mai temute boli, ceapa a dovedit în nenumărate situații că este mai mult decât un simplu aliment. Proprietățile sale reies, așa cum era de așteptat, din compoziția chi-mică a plantei și din reacțiile care au loc la nivelul sistemului digestiv deținut de organismul uman. Valoarea nutritivă este reflectată de conținutul sporit de vitamina A, vita-mina B, vitamina C, calciu, fosfor, potasiu, carbohidrați, proteine și calorii. Chiar dacă are o concentrație mai mică de compuși ai sulfului comparativ cu ruda sa, usturoiul, ceapa prezintă efecte antibacteriene și antifungice. Printre bacteriile importante combătute de ceapă se numără Bacillus subtilis și Salmone-lla. De asemenea, conținutul de sulfuri poate conduce la scăderea lipidelor din sânge, a tensiunii arteriale și a zahărului din sânge, fiind un sprijin în lupta împotriva diabetului. Medicii au constatat că ceapa tratează și unele tulburări ale sistemului nervos central(insomnia), precum și pe unele dintre cele care țin de aparatul respirator(pneumonia și astmul). Însă poate cea mai importantă contribuție la buna funcționare a organismului nostru o reprezintă lupta sa împotriva cancerului. Un studiu a demonstrat că rata producerii cancerului de stomac în Georgia este la jumătate din nivelul mediu înregistrat în Statele Unite tocmai datorită faptului că locuitorii primului stat consumă mari cantități de ceapă și usturoi.
În final, o singură precizare mai este absolut necesară, aceea că excesul de ceapă în alimentație poate cauza unele tulburări ale sistemului digestiv motiv pentru care nu trebuie consumată în exces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?