Fructele și legumele se numără printre cele mai importante surse de vitamine și substanțe nutritive, motiv pentru care consumul lor este indispensabil pentru o viață cu adevărat sănătoasă. După cum știți, valoarea nutritivă diferă mult de la o specie la alta, însă chiar și între părțile componente ale aceluiași fruct diferențele înregistrate nu sunt de neluat în seamă. Dacă obișnuiți să curățați de coajă fructele și legumele înainte de a le mânca vă lipsiți tocmai de ce este mai esențial pentru organism. Numeroase fructe au coaja mult mai hrănitoare decât fructul în sine, aceasta conținând mai mulți antioxidanți, vitamine și fibre vegetale.
Coaja merelor facilitează procesul digestiv, concentrează circa 50% din cantitatea de vitamină C și conține cu 87% mai multe componente anticancerigene decât pulpa. În aceste condiții nu este de mirare că se extrag vitaminele din coajă pentru a se obține suplimente alimentare.
Citricele conțin la rândul lor în coajă o mare cantitate de vitamină C, antioxidanți și alți nutrienți care luptă împotriva bolilor de inimă și care scad riscul producerii cancerului. Coaja de struguri este o altă sursă de sănătate puțin cunoscută și valorificată. Aceasta conține resveratrol, o substanță care întărește sistemul imunitar, reduce grăsimile din sânge și împiedică apariția trombozei. Să oferim și un exemplu din rândul legumelor.
Castravetele, de pildă, conține în coaja sa dioxid de siliciu, un nutrient care contribuie la consolidarea părului, unghiilor, și care atenuează semnele îmbătrânirii prin colagenul pe care îl construiește la nivelul pielii. Probabil vă întrebați ce se întâmplă în cazul fructelor a căror coajă trebuie înlăturată obligatoriu, cum sunt bananele, avocado, portocalele sau mandarinele.
De această dată cea mai bună soluție este să spălați foarte bine fructele și să le treceți prin storcător cu coajă pentru a obține acel amestec delicios format din suc și pulpă. Unul dintre motivele cele mai întâlnite pentru care se îndepărtează coaja fructelor și legumelor este că au fost tratate cu pesticide sau diferite ale substanțe toxice. Nu încape îndoiala că substanțele au pătruns în tegumenul fructelor, însă chiar și în aceste condiții, dacă acestea sunt foarte bine spălate, tot există beneficii prin prisma substanțelor hrănitoare. Cel mai indicat este să consumați alimente din propria grădină despre care cunoașteți cu exactitate dacă și cât au fost stropite. Altfel, merele bio reprezintă poate singura alternativă sigură la cele din comerț. Un sfat ar fi să le cumpărați pe cele mai urâte, acest lucru însemnând de multe ori că sunt și cele mai sănătoase !