Uniunea Social Liberală (USL) și-a prezentat sâmbătă, la Sala Palatului din București, propria viziune asupra administrației publice și dezvoltării regionale. Din Vrancea, la întâlnire au participat vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, majoritatea primarilor și viceprimarilor, dar și parlamentari social-democrați și liberali. Reprezentanții USL nu au ezitat să comenteze modul în care PDL-iștii guvernează țara. În opinia președintelui PNL, Crin Antonescu, PDL nu mai este un partid politic, ci o „sectă fanatică și iresponsabilă”.
Membrii Uniunii Social Liberale (USL) au prezentat sâmbătă, în fața aleșilor locali din întreaga țară, viziunea proprie privind administrația publică și dezvoltarea regională. Din Vrancea, la întâlnire au participat vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, care este și președintele Consiliului Județean Vrancea, mai mulți primari și viceprimari PSD și PNL ai comunelor vrâncene. De la întâlnire nu au lipsit nici deputații social-democrați Cristian Dumitrescu, Ciprian Nica, Angel Tîlvăr, Dan Nica, senatorul Miron Mitrea și parlamentarul liberal Nini Săpunaru.
Președintele PSD, Victor Ponta, cel care a prezentat și viziunea USL privind administrația publică și dezvoltarea regională, i-a îndemnat pe aleșii locali ca săptămâna viitoare, să organizeze referendumuri pentru a-i întreba pe oameni dacă vor sau nu reorganizarea administrativ teritorială a țării.
De altfel, reorganizarea administrativ teritorială a fost prima temă abordată de reprezentanții USL. Ei spun că guvernanții, deși încearcă să aducă argumente în favoarea regionalizării, nu pot justifica graba cu care vor să impună împărțirea României în opt județe. „Oamenii trebuie să știe ce vrem să facem pentru ei, nu pentru noi ca partide. Vrem să le arătăm că există o alternativă și că dacă stau acasă la următoarele alegeri, ar putea rămâne cu unii ca Băsescu și ca Boc. Există o alternativă, iar noi, cei de aici, putem să ajutăm populația. Această întâlnire a noastră este o mare victorie. Am auzit de mii de ori că nu vom putea să ne unim, că nu suntem în stare să lucrăm împreună, că o să ne batem în teritoriu. Astăzi, principalul semnal pe care îl dăm țării este că putem fi împreună și că vom fi împreună în guvernarea 2012 – 2016, ca să îndreptăm cât mai multe din relele făcute în această perioadă”, a spus Victor Ponta.
Primarii să nu mai fie cerșetori la Guvern
Președintele PSD, Victor Ponta, a precizat că USL nu a fost înființată pentru câștigarea alegerilor, ci pentru a da românilor o șansă și o direcție. „Zilele acestea, pentru că știa de întâlnirea noastră, domnul Băsescu a căzut din pat cu o nouă idee, aceea de a desființa județele. Săptămâna viitoare, vă rog să solicitați referendum, pentru ca oamenii să poată spune dacă vor să le fie desființat județul sau nu. Vreau să le salvăm românilor județele și localitățile în care ei vor să trăiască”, a spus Victor Ponta.
În viziunea USL, România are, într-adevăr, nevoie de o reorganizare. Potrivit USL, cele opt regiuni de dezvoltare ar trebui să devină și centre ale administrației regionale, iar în cazul unor modificări, cetățenii să fie întrebați. Președintele social-democrat a precizat că este necesar ca în perioada 2012-2016 să se construiască instituții noi, una dintre acestea fiind un consiliu regional, condus de un președinte ales, care să reprezinte aleșii locali. Ponta a mai spus că trebuie construită și o Cameră superioară a Parlamentului, respectiv Senatul, care să reprezinte în special interesele politice ale puterilor regionale. El a spus că și sistemul judiciar trebuie adaptat, astfel încât fiecare regiune să aibă o Curte de Apel. Potrivit viziunii USL, Consiliul regional va avea un președinte ales direct de cetățeni, cu membri cu atribuții în domenii executive și buget propriu. Ponta a arătat că Guvernul va desemna opt prefecți, dar care să nu fie șefii președinților de consilii regionale sau județene sau a primarilor, ci să reprezinte Guvernul și să sprijine regiunile, nu să pună bețe în roate pe criterii politice, cum se întâmplă acum. „Avem nevoie de un prefect care să reprezinte Guvernul, dar care să fie partenerul principal al autorităților locale, și nu spaima lor. Avem nevoie și de un Consiliu economic și social regional, cu rol consultativ în luarea deciziilor executive și cu atribuții stabilite prin dezbatere publică. Fiecare regiune trebuie să-și dezvolte un centru economic, cultural, administrativ, o mare universitate, spital regional, infrastructură rutieră regională, aeroport internațional, centru sportiv, centru de afaceri, centru cultural”, a opinat Ponta.
În 2014, USL propune ca aleșii locali să aleagă, la rândul lor, un consiliu regional, indirect. „Vreau ca primarii din România să nu mai fie cerșetori la Guvernul României, ci să fie stăpâni pe banii lor și pe banii comunităților lor”, a precizat Ponta.
În ceea ce privește administrația publică locală și finanțele publice, USL propune ca primarul să beneficieze de toate sporurile prevăzute de lege și să aibă putere de decizie și atribuții sporite în ceea ce privește administrarea treburilor comunității. Totodată USL vrea să modifice cadrul juridic privind finanțele publice locale și urmărește dezvoltarea comunităților locale, eliminarea tuturor formelor de discriminare în alocarea fondurilor, dar și introducerea unor standarde de calitate pentru serviciile publice furnizate populației. În ceea ce privește dezvoltarea comunităților locale, obiectivul strategic al USL este acela de a finaliza toate proiectele începute și neterminate, care vor fi finanțate în mod prioritar.
„PDL: o sectă fanatică și iresponsabilă”
Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la întâlnirea de sâmbătă, că PDL nu mai este un partid politic normal și că s-a transformat într-o „sectă fanatică și iresponsabilă”, care nu mai duce lupta politică prin mijloace democratice. „PDL nu mai e un partid politic normal. Nu mai e adversarul nostru ca partid politic, nu mai e într-o confruntare cu rotativă la putere, cum era, de exemplu, cu PSD la putere și liberalii în opoziție. PDL s-a transformat într-o sectă fanatică și iresponsabilă, care nu mai are niciun mijloc democratic”, a spus Antonescu. El a adăugat că nu există pedeliști buni sau pedeliști răi, există doar pedeliști.
Daniel Constantin, președintele Partidului Conservator, a precizat la rându-i, că „principiul care trebuie să stea la baza descentralizării este unul simplu”. „Atunci când îi ceri unui om performanțe în administrație publică, trebuie să-i dai acces la resurse. Banii pentru comunitățile locale nu trebuie să mai fie la discreția Palatului Victoria și nici la discreția doamnei Udrea”, a spus Daniel Constantin.