Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Goblen uriaş cu Michael Jackson, cusut de un focşănean


Un tânăr informatician din Focșani a reușit să transforme o pânză într-o adevărată operă de artă. El a transformat pânza într-un portret al regretatului artist Michael Jackson. Artistul focșănean, Todică Petre, are 35 de ani și este de profesie instructor ECDL, fiind totodată absolvent de studii universitare în domeniul contabil.

Todică Petre a muncit timp de 11 luni, aproximativ 1.700 de ore la pânza cu Michael Jackson. A folosit 32 de culori pentru cele 480 de mii de puncte. Nu munca sa îl face însă un om deosebit, ci pasiunea pentru arta goblenurilor.
Cea mai recentă creație pe care a realizat-o este unicat. Bărbatul, un artist cu simțuri extrem de rafinate și pasionat de muzica sensibilă a lui Michael Jackson, a rămas profund marcat la aflarea veștii că cel mai îndrăgit star pop al tuturor timpurilor s-a stins din viață. Nu a stat prea mult pe gânduri când a decis să coasă un goblen uriaș, care avea să îl întruchipeze pe idolul său, Michael Jackson, așa cum nimeni nu a mai reușit până acum. Inspirându-se după un celebru portret al artistului, Todică Petre a construit un cadru pe care a fixat pânza. Goblenul are o dimensiune de 82/66 centimetri, iar pentru cunoscători are nu mai puțin de 480 de mii de puncte. Asta înseamnă că fiecare punct și mic detaliu a fost cusut cu atenție de focșăneanul care estimează că a muncit continuu aproape 1.700 de ore. Performanța este imposibil de egalat, cu atât mai mult cu cât autorul acestui obiect de artă este un bărbat. Este bine știut că goblenurile sunt operele femeilor, care au mai multă răbdare și timp pentru a realiza cusături atât de migăloase. „Am folosit pentru crearea goblenului 32 de culori. Fiind mare, expresia feței este mai ușor de conturat, fiind mic ai nevoie să fie mai bine punctat. Spuneam că este unicat, totul este făcut de mine, nici eu nu am să mai pot face încă unul, pentru că tot timpul au apărut schimbări. Am preluat o imagine și am prelucrat-o ca să nu existe probleme cu drepturile de autor și cu timpul, am mai schimbat pe drum unele detalii. Am lucrat la el foarte, foarte greu, având în vedere că este mare. Am lucrat doar ziua, în medie cam 4-5 ore. Am văzut că toată lumea scoate bani cu prostii și nu cu muncă, acesta a fost unul dintre motive”, a spus artistul goblenar Todică Petre.
Goblen de Cartea Recordurilor

Goblenul care ar putea schimba viziunea pasionaților de această artă, a fost propus de focșănean pentru recunoașterea oficială în Cartea Recordurilor. Asta pentru că niciun alt artist nu a mai prezentat o lucrare similară, care pe lângă faptul că este foarte reușită, combină elemente nemaiîntâlnite în arta goblenului. Numai pentru strângerea tuturor materialelor necesare lucrului, bărbatul a avut nevoie de două săptămâni. Apoi au urmat orele neîntrerupte de lucru la un goblen pe cât de frumos pe atât de complex. Fiecare punct a trebuit cusut și orice mică neatenție în lucru ar fi putut compromite definitiv această operă de artă.
Cu toate acestea, oficialii de la Cartea Recordurilor nu i-au putut breveta performanța pe motiv că nu au activitate în acest domeniu. Totuși, lucrarea a fost postată pe site-ul e-bay, dar pentru că au existat prea multe accesări contul a fost dezactivat. Acum, informaticianul va lucra la reactivarea adresei pentru a se putea bucura de opera sa oameni din toate colțurile lumii. „Am început lucrul imediat ce a murit Michael Jackson. În două săptămâni am făcut schița, după încă o lună, adică prin august, în 2009, am început să lucrez, iar pe 20 iunie anul următor era deja gata și făceam poze cu el. Am fotografiat goblenul cu fiecare bucățică, pentru a demonstra că e realizat de mine. Iar jos este și semnat, tot prin ațe. Fundalul este alb și e terifiant să lucrezi cu această culoare. Am avut postat goblenul pe un site de licitație, dar la un moment dat a fost închis pentru că era prea vizitat. Åži acum mă lupt să redeschid contul, să pot să-l arăt oamenilor. Nu am înregistrat produsul, dar cine poate să dovedească că l-a făcut înaintea mea? Am încercat să intru în Cartea Recordurilor, dar cei de acolo nu au vrut. Am discutat pe internet, pe mail și au spus că nu se ocupă cu așa ceva”, a adăugat Todică Petre. 

15 mii de euro pentru un goblen unicat

Goblenul care îți încântă privirea poate ajunge oricând în casa unui pasionat, care trebuie însă să fie dispus să și plătească bine. Todică Petre își evaluează munca și goblenul său la o sumă variind între 10 mii și 15 mii de euro. Suma este mică, având în vedere efortul nemăsurat depus de artist, dar și costurile care s-au impus pentru achiziționarea tuturor celor necesare. Numai ața și cadrul l-au costat pe Todică aproximativ 250 de euro. Pentru ca nimeni să nu îi fure ideea genială, artistul de goblenuri a refuzat vizitele amicilor și a preferat ca după programul de lucru să se retragă în camera sa, pentru a munci.
Bărbatul este acum încrezător că efortul său va fi apreciat la adevărata valoare, iar cei cu adevărat interesați nu se vor uita la bani când se vor gândi să achiziționeze goblenul. „Văd cum merg prețurile, la noi în țară nu mi s-a propus nimic. Cei care au vizitat site-ul nu au făcut și ofertă. Ca să realizez acest goblen am avut nevoie de un ac, ață, cadru, pe toate acestea am plătit cam 250 de euro. Grafica am făcut-o pe calculator și am un dosar de circa 300 de foi. Două săptămâni am muncit ca să găsesc tot ce-mi trebuie. Am făcut totul în secret, nu am avut vizitatori în perioada aia. Nu am vrut să spun nimănui, pentru că ar fi putut lucra doi sau zece oameni la un astfel de material și ar fi terminat mult mai repede. La final, am expus materialul, iar unii oameni m-au întrebat dacă sunt sănătos sau nu, alții au apreciat munca și alții răbdarea. În acea perioadă nu mai știam nici cum arată orașul, decât piața, casa și serviciul. Pe oameni nu îi interesează așa ceva. Sincer, așa sunt unii români, dacă aveam lemne pentru grătar, o ceafă de porc și un bidon de vin era suficient”, a completat Todică Petre.
Toți cei interesați să achiziționeze această operă de artă sunt invitați să ia legătura cu artistul pe adresa de e-mail todica_petre@yahoo.com. Cea mai bună ofertă va fi și cea onorată, după cum spune Todică.

Arta goblenului dusă mai departe

Chiar dacă este pasionat de lumea informatică și instruiește permanent tinerii în lumea calculatoarelor, Todică Petre și-a făcut întotdeauna timp să lucreze la câte un goblen. Este drept, portretul lui Michael Jackson este cel mai important goblen pe care l-a realizat. Cu toate acestea, a mai lucrat și alte goblenuri de dimensiuni mici, pe care le-a achiziționat din magazinele de specialitate. Åži pe viitor vrea să continue să coasă, pentru că asta îl relaxează după o zi de stat în fața unui monitor de calculator. Va lucra nu doar pentru a-și satisface o pasiune, ci și pentru a mai câștiga un ban, în cazul în care vor exista oameni interesați de ceea ce face el. „Am o adevărată pasiune pentru goblen. Este liniștitor pentru mine și am și destulă răbdare. Este un sentiment deosebit să vezi cum iese ceva din propria inspirație. La fel cum tâmplarul are o satisfacție când iese din mâinile lui o masă, la fel și eu am un astfel de sentiment. Vreau ca în următoarea lucrare să ilustrez o persoană foarte cunoscută la nivel mondial, care acum are o anumită vârstă, dar pe care eu vreau să o transpun într-o ipostază ca acum 20 de ani. Intenționez să mai realizez și alte lucrări inedite, dar nu spun nimic, pot face lucrări și la comandă. Dacă îl vând pe ăsta, voi mai face cu siguranță și altele. Dar niciun goblen nu va fi identic. Am mai făcut și înainte câteva goblenuri micuțe, cumpărate din comerț. Goblenurile de serie sunt ușor de lucrat”, a concluzionat Todică Petre. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?